Machina libera

Thursday, July 28, 2005

Aftonbladet - ett hot mot demokratin?

I en forumtråd om aftonbladets kasshet hittade jag följande inlägg. Tyvärr saknas de svenska vokalerna, men man kan förstå det ändå.
Hemlig internetsekt smutskastar respekterad kvallstidning

Stark Hotbild

Aftonsaft kan idag rapportera, som enda svenska kvallstidning, att en hemlig svensk internetsekt har startat en smutskastningskampanj gentemot en respekterad svensk kvallstidning. Sekten sprider sina budskap pa internet via en teknik som kallas Forum, och vissa av budskapen kan ses som direkta hot mot den seriosa journalistik som kvallstidningen i fraga utfor.

En fara for demokratin

Hjalmar Snekruka, vd och ansvarig for pappersatgangen pa damtoaletterna, sager:
- Manga av vara journalister blir ledsna. De vet inte langre vad de ska saga eller skriva.

En anonym kalla med nara insyn i internetsektens propaganda-avdelning havdar att "[sekten] kraver en mer korrekt rapportering av vad som hander i varlden."

Bevara yttrandefriheten

Judas Konkelberg, chefredaktor pa kvallstidningen, blir rasande nar Aftonsaft ringer upp honom for en kommentar om attentaten:
- Om vi maste borja med korrekt rapportering av nyheter och beblanda oss med serios journalistik, sa kan vi lika garna lagga ner hela skiten. Vari ligger yttrandefriheten om terrorister av detta slag ska bestamma kvaliteten pa innehallet i var tidning?

Ett hot mot det moderna samhallet

Gudrun Kylman, terroristexpert och avdankad alkoholisthora pa Cepo, skriver i en kommentar till Aftonsaft "det ar valdigt vanligt att den har typen av terroristgrupper forsoker uppna sina mal via spridandet av korrekt information, och komma med legitima krav." Vidare skriver hon "det ar ett direkt hot mot det hjartlosa och fordummande samhalle vi forsoker skapa."

Ny lagstiftning

Samhallet satsar idag enorma pengar pa att fordumma folket och enligt en nara van till legoministern ar det "Fullkomligt oacceptabelt" att folk ska fa ha asikter om sadana saker som de inte har att gora med. Redan nu bor det ligga ett lagforslag fran Bodil Rovstrom pa statsminister Adolf H. Perssons guldkantade skrivbord. Vi ringde upp statsministern for en kommentar, men han var ute pa regeringsuppdrag pa McDonalds.

"Vi kan inte lata terroristerna vinna"

Daremot lamnade hans sekreterare Al el il ol le Sallah el bin Shammanholloheh en kort kommentar pa uppdrag av statsministern sjalv. "Vi kan inte lata terroristerna vinna. Vi har idag fatt in ett forslag pa en ny lag dar folk maste ansoka om att fa tanka en tanke, innan de tankt den. Vi maste skydda folk fran att utsatta sig sjalva for faror och risker som kan uppsta i detta oppna samhalle. For att inte glomma alla pinsamheter som vi riskerar att utsatta oss sjalva och andra for", sager Al el il ol le Sallah el bin Shammanholloheh och skrattar.

Ja det later ju inte som en dum ide, tank om man hade sluppit den dar diareklicken i byxan forra veckan nar man horde en liten explosion pa bussen pa vag hem fran jobbet.

Detta är ett mycket slående inlägg, och jag kan inte göra annat än hålla med. Hur lång tid dröjer det innan Aftonbladet och co. inte innehåller nyheter alls, utan bara skvaller och sörja? När det inträffar ligger demokratin ruskigt illa till. Hur ska vi ha en fungerande demokrati utan saklig, neutral nyhetsrapportering? Som nyliberal ställer jag mig frågande till alla inskränkningar i våra friheter. Men det finns visa inskränkningar som jag kan acceptera. Till exempel hot och förtal. Det har dock att göra med att de kränker andra människors rättigheter, nämligen rättigheten att känna sig trygg. Pressetiken vill jag ha kvar av en annan anledning, för att skydda medborgarna från att manipuleras. Se TT-kritk för exempel på hur subjektiv nyhetsrapportering maskeras som objektiv sådan. Idag råder det ett oligiopol på tidningar, eftersom kostnaden för uppstart är så hög.
Allt eftersom bredbandstillgången ökar kommer förhoppningsvis tidningen att fasas ut till förmån för bloggen. Bloggen är ett klart överlägset medium, iochmed tekniker bakom. Bloggen kör det mycket lättare för oss att hitta gamla inlägg. Bloggen uppdateras löpande. Bloggen är mer demokratisk. Rasmus Fleischers utmärka blogg Copyriot hade ett inlägg om hur tidningarna hotar demokratin med sitt monopol. DN-artikeln som inlägget utgår ifrån visar på hur det tidningar ofta förvränger statistik och blåser upp problem till mycket större än vad de egentligen är.
Moderskeppet uppmärksammade att tre gånger så många svenska tar sina liv varje år, som det dör i trafiken. 1500 respektive ca 450 dödsfall varje år handlar det om. Varför uppmärksammas det då så mycket mer i media när en påstått säkrare bil presenteras, än när kritik mot psykiatrin för dess behandling av människor som försökt att begå självmord framförs, från insidan dessutom?
Mot bakgrund av detta och annat är det självklart att pressetiken måste behållas, iallafall kravet på objektiv och saklig nyhetsrapportering. Vad händer när allmänhetens uppmärksamhet riktas mot ett påhittat problem, till exempel överdrivna cancerrisker istället för verkliga problem? I värsta fall gör regeringen något oerhört dumt, som att inskränka (kanske till och med avskaffa) någon frihet, eller inför censur. Det största hotet mot demokratin är oengagerade medborgare, människor som inte ifrågasätter vad de matas med.

2 Comments:

  • Det är visserligen mest jag som skriver på Copyriot - men inte bara. Inlägget du länkade var t.ex. inte skrivet av mig fast du tillskrev det mitt namn. Vad det nu spelar för roll...

    By Blogger rasmus, at 8/03/2005 4:24 AM  

  • Ajdå, glömde dubbelkolla :) Men bloggen är ju i princip din. Jag har nog bara sett två inlägg av någon annan :)

    By Blogger Robin Ekman, at 8/03/2005 10:38 AM  

Post a Comment

<< Home