Machina libera

Saturday, July 30, 2005

En månad med stärkt upphovsrätt

Så har en månad gott sedan den nya upphovsrättslagen som gör det olagligt att ladda ner upphovsrättskyddat material. Har något hänt? Bryr någon sig? Svaret på båda frågorna är nej.

Citat från polisens hemsida, tack till saic för tipset:

Verksamheten för IT-relaterade brott är under uppbyggnad. Idag arbetar fyra personer inom området men fler kommer enligt planerna att rekryteras inom den närmaste tiden.

Piratbyråns forum har mer än 30,000 medlemmar. Fyra poliser ska alltså arbeta med att ta fast dessa. Under tiden rapporterar tidningar och bloggar om att lagen inte har gjort någon skillnad.

"This isn't an area which we are prioritising today," said Anders Ahlqvist at the police's IT unit to Swedish Radio.

"We prioritise other crimes, such as serious violent crime, child pornography and drug crime."

Ahlqvist told SR that while it was possible that investigations would follow after specific reports of illegal downloading, he said it was "highly unlikely" that the police would actively hunt law-breaking file-sharers.

[...]

"This is a cultural thing," he said.

"There's a whole generation which has grown up with file sharing - I don't think it will stop just because there's a new law."
Behöver man ens säga mer? De enda som bryr sig är Antipiratbyrån, och de och restan av upphovsrättsindustrin kan knappt sticka upp sina huvuden utan att ställa till med skandaler. Och det är inte ens nedladdningen som är det värsta med lagen. Som Copyriot skrev: Nya upphovsrättslagen har inte "masskriminaliserat" fildelare. Nej, det som är det värsta med lagen är att den inskränker vår yttrandefrihet ytterligare. Inte nog med att man inte får kalla sina bakverk vad man vill och att Thomas Bodström vill fortsätta med att censurera internet. Enligt den nya lagen är det olagligt att sprida information eller verktyg som kan användas för att kringå kopieringsspärrar, till vilka DRM räknas. I teorin är det alltså fullt lagligt att skriva "Man kan använda knivar för att döda människor [alltså begå mord alternativt dråp]". Men det är inte lagligt att skriva "Man kan använda DeCSS för att kringgå kryptering och spela upp DVD:er under Linux." Mer kritik av den nya upphovsrättslagens inskränkningar i yttrandefriheten finns hos Free Software Foundation Europe. FSFE skriver:

Freedom of Speech - By allowing copyright owners to define terms of use and protecting all measures taken by those owners to enforce those terms of use can limit rights as basic as freedom of speech. The most recent example is Microsoft Frontpage 2002's latest End-User License Agreement (EULA) that prohibits the usage of the software to create sites that criticise Microsoft or any of its subsidiaries.

Ingen bryr sig, lagen är tandlös, internetleverantörernas lagstadgade skyldighet att skydda sina kunders privatliv väger tyngre än ett brott som inte bevisligen skadar någon, och lagen gör inskränkningar i en frihet som är nödvändig för att demokrati ska kunna existera. Varför har vi då en så korkad lag? Varför fortsätta stifta lagar som ingen bryr sig om, eller inrätta myndigheter som saknar mening? Varför har vi i Sverige en myndighet som inte har något vettigare för sig än att gnälla över glassreklam, eller en lag som bara ett litet antal storföretag vill ha?

0 Comments:

Post a Comment

<< Home