Machina libera

Friday, July 29, 2005

Microsofts antipiratverktyg knäckta

IDG och Slashdot rapporterar om att Micrsofts verktyg Genuine Advantage har knäckts. Genuine Advantage ska hindra personer med piratkopierade versioner av Windows från att få patchar och andra uppdateringar. Det har hitills varit frivilligt, men kommer iochmed släppet av Vista att bli obligatoriskt. Vem är egentligen förvånad? Microsoft är ju inte kända för att göra världens säkraste program, och när skyddet knäcks på 24 timmar, då är något fel.
Å andra sidan är detta bra - när alla kan uppdatera sina maskiner minskar problemen med virus och spam. Att bara täppa till säkerhetshål för dem som klarar av att hosta upp pengarna som Windows kostar, det leder i det långa loppet bara till badwill. Redan nu skyller många spam på Windows eftersom det är alldeles för lätt för en anfallare att få root-access, och installera en mailskickare. Om Microsoft sedan nekar användare uppdateringar är det väl ingen som kommer att tycka att de tar sitt ansvar när det gäller att förhindra spam.

Sedan skall det också nämnas att Vista har DRM inbyggt. Inte för mediafiler, utan i drivrutinerna för skärmen. I praktiken innebär det att Bill äger din dator. Om din skärm (eller annan enhet för output) inte är godkänd, det vill säga anses tillräckligt säker, kommer inget att visas på den när du försöker spela upp dina mediafiler. Censur någon? Dessutom kommer det knappast att stoppa scenen. Scenen kommer ju knappast att förse sina filer med DRM.

3 Comments:

 • Om DRM bara finns i drivrutinerna så kanske det inte är så farligt, eftersom att drivrutiner verkar vara ganska enkla att koda.

  Eller att man helt enkelt debuggar den befintliga drivrutinen och fixar en patch, om det nu är möjligt.

  By Blogger floodis, at 8/02/2005 12:02 PM  

 • Jo, naturligtvis kommer det att knäckas, DRM fungerar ju inte i praktiken. Tveksamt är dock om man ens kommer att kunna byta ut drivrutinerna till något som inte är godkänt av M$. Det bästa man kan göra är att göra det så svårt och jobbigt att knäcka att de flesta inte orkar. Om man måsta boota en live-cd tror jag inte att många kommer göra något åt det.

  By Blogger Robin Ekman, at 8/02/2005 12:11 PM  

 • När ska Microsoft ge upp? Vad de än hittar på så knäcks det. Först var det serienummerspärren för SP. Den knäcktes med en nyckelgenerator och nu detta. Undrar hur det egentligen känns att skapa sin egen undergång.

  By Blogger Svemicke, at 8/09/2005 9:47 PM  

Post a Comment

<< Home