Machina libera

Friday, July 29, 2005

När tar dumheten slut?

Ytterligare en artikel från Slashdot den här gången handlar det om en 85-årig kvinna som köpte Grand Theft Auto: San Andreas åt sitt 14-åriga barnbarn. Machina libera har tidigare rapporterat om denna "skandal". Kvinnan ska ha blivit upprörd när hon upptäckte att spelet innehöll stödande material, och stämmer nu Rockstar. Notera att spelet hade en åldersgräns på 17+. Barnbarnet var 14 år. Om man kan lite om grundläggande matte kan man antagligen räkna ut att 17 är mer än 14 år. NEWSFLASH: om man köper ett spel som har en åldersgräns högre än mottagarens ålder, då får man räkna med att det kan finnas stötande material för denne i det. Hennes advokat säger:

They should really make sure this doesn't happen again, the least this company can do is offer refunds.
Jag trodde personligen att åldersgränserna fanns till av precis den anledningen - att hindra personer från att få tag på spel som samhället upplever som skadliga för dem. Om en förälder, eller som i det här fallet en mor/farförälder, köper spelet till sitt barn/barnbarn, då ska de inte kunna klaga över stötande material. Det är underförstått att man ger sitt samtycke till innehållet, och att ens barn/barnbarn tar del av det.
Att det rör sig om konsolversionen gör inte saken bättre. För att låsa upp "Hot Coffee", det vill säga sexscenen, måste man chippa konsolen, vilket bryter mot USA:s upphovsrättslagstiftning. Jag tvivlar på att pojkens föräldrar var inte var medvetna om att han chippade konsolen, om han nu gjorde det. För det framgår inte ens av artiklarna om han ens låste upp scenen, än mindre om han tittade på den. (Nu kan man ju tycka att en kåt 14-åring borde vara smart nog att inte låsa upp en sexscen med en förälder i rummet och sedan hålla det hemligt, men det är en annan sak) Om det är så att kvinnan stämmer bara eftersom scenen finns där handlar det antagligen bara om att försöka tjäna pengar på något som blossat upp i media.

0 Comments:

Post a Comment

<< Home