Machina libera

Saturday, August 20, 2005

IDG om DRM och kopieringspärrar

IDG har en mycket intressant artikel om DRM och kopieringsspärrar.

Piratkopiering må vara olagligt, men det är verkligen inte ovanligt. Folk utbyter ständigt kopierat material, och när bandbredden ökar så ökar också problemet.

Problem? Har ni objektiva undersökningar som bevisar det? Och vad ska man använda 10/10 (eller 100/100 för den delen) till om inte att ladda ner film? Vad är bekvämast, att skriva namnet på en film, vänta en timme (för DVDr) under vilken man inte behöver göra någonting annat än att vänta och sedan bränna/mounta filmen och se den, eller att åka till videobutiken, alternativt biografen (för människan är ju ett flockdjur. HON VILL GÅ PÅ BIO) och betala ett överpris, och i fallet med biografen att tvingas stå ut med idioter som inte har vett nog att stänga av sina mobiler? Jag tycker iallafall att det är bekvämare med nedladdningen.

Jakten på kopierarna - och det perfekta kopieringskyddet - blir allt mer intensiv.
Och det är därför folk är jätterädda, och det är orsaken till att min lina är maxad med upload när min dator är på. Åh nej stora stygga FBI kommer busta mig med feta k-pistar och tårgas och övervåld och polisbrutalitet och kasta mig i fängelse på livstid!

Tyvärr visar historien att ju svårare det är att knäcka ett kopieringsskydd, desto svårare är det även att legitimt använda produkten. När skivbolagen försökte skydda musik-CD införde de avsiktligt fel i skivan under tillverkningsprocessen. Tanken bakom detta tveksamma drag var att om CD:n inte gick att använda i en dator kan den heller inte kopieras. Men effekten blev att musiken inte heller gick att kopiera till bärbara MP3-spelare, och inte heller spelas i alla CD-spelare, upptäckte man. [...] Digitala media på CD eller DVD består av bitar. Bitar går till sin natur att kopiera, vilket över huvud taget talar emot kopieringsskydd. Eftersom digital information alltid kan kopieras, och för att undvika skydd som ger obrukbara skivor, övergick man till att låsa den digitala informationen - oftast genom att kryptera den - och göra den beroende av någon slags nyckel för upplåsning.


1) Att digitala filer kan kopieras på samma sätt som vatten är vått erkänns.
2) Att DRM och andra patetiska försök bara stoppar lagliga användare erkänns också.
3) Och så vet vi ju att kryptering är dömd att misslyckas. Ja, om man inte är ett totalt nöt som tror på all skit som Dan Brown pumpar ut alltså. Churchill kommer kunna läsa Adolfs radiomeddelanden vad Adolf än hittar på, det enda Adolf kan göra är att se till att när Churchill har lyckats dekryptera meddelandet är det inaktuellt. Stackars lilla Adolf. Vem som helst kan skapa en kryptering som han eller hon inte kan knäcka själv. Men "given enough eyeballs " är alla krypteringar svaga. Och det gäller speciellt sådana som en norsk nörd kan knäcka på ett par timmar med 200 rader C. Å nej, jag bröt mot lagen IGEN. Var är stora stygga FBI? Snälla Thomas Bodström, spärra in mig så att jag inte kan begå detta hemska brott igen! Jag är en samhällsfara, jag måste hållas bakom lås och bom på vatten och bröd för detta hemska brott. Snälla, fortsätt med att censurera internet så att icke andra unga själar må förvridas och begå hemska brott som jag. Snälla Kamrat Bodström, vi ber dig, somebody think OF THE CHILDREN.

Ett samlingsnamn för de här metoderna som ersatte de traditionella kopieringsskydden är Digital Rights Management, DRM. Medan vissa vill kalla det för ett kopieringsskydd väljer andra att benämna det ”tekniskt innehållsskydd”, då det snarare fungerar som ett åtkomstskydd för att kontrollera hur materialet distribueras och används.

Senast jag kollade var begränsningen... alla, alltid, överallt, hur som helst. Det var ju inte särskilt mycket till begränsning. Men om man kallar kopiering för stöld... Här är ett tips på julklappar till mutkolvarna på medieföretagen:
Ett antal dåliga utformningar har lett till att kopieringsskydd inte alltid har det bästa ryktet. Det som bland annat upprört köparna är att de inte kan välja vilken hårdvara de ska använda sitt köpta material på. Det har i vissa fall fått motsatt effekt, då arga köpare avstår från legitima produkter för att istället övergår till att använda piratkopierat material, som de kan göra vad de vill med.

s/Ett antal/Alla/ Varför inte bara ge upp? Antipiraterna kan inte vinna. Ni kan inte stoppa oss. Ni har fyra snutar på polisens avdelning för IT-brott. Vi har bredband, trackers, hubbar, vi tvekar inte att använda dem och vi är miljontals. Lycka till^H^H^H^H^H^H^H^H^H^H. Jag vill avsluta med ett citat:

That's right! You can take your war and shove it up your ass then close your eyes and say goodbye.

0 Comments:

Post a Comment

<< Home