Machina libera

Wednesday, September 14, 2005

Copyswede attackerar Jens of Sweden

Först är det internetleverantörernas fel, sen är det hårdvarutillverkarnas. Jens of Sweden som gör mp3-spelare har stämts av Copyswede eftersom de inte betalar kassettersättningen. Kassettersättingen är så otroligt korkad. Den ska kompensera för privatkopieringen. Kan någon förklara hur artisten (eller snarare skivbolaget) förlorar pengar på att jag rippar en CD till mp3 för att lyssna på...? Ska jag köpa musiken två gånger eller? Det är inte friskt. I praktiken rör det sig snarare om att kompensera för piratkopieringen. Vänta lite - jag betalar skatt för att kompensera för det, men jag får inte piratkopiera? Logiken flödar som sagt.

Systemet är inte rimligt. Det är inte vårt problem att skivindustrin inte kommit på någon egen lösning.
Så underbart talat! Staten ska som sagt inte peta i ekonomin. Vad är upphovsrätt om inte ingrepp i ekonomin? Om skivbolagets affärsmodell inte funkar, ja då får de väl hitta på en ny. De ska inte tro att de ska kunna få något slags statligt inkomstskydd. Anpassa sig eller dö, är frågan. Väljer man att dö, då får man väl ta konsekvenserna. Man hade kunnat sälja billig musik, mycket billigare än iTunes, med färre mellanhänder och utan DRM - med DRM köper man inte ens musiken - men nej då. Skivbolag är som politiker, man sågar inte av grenen man sitter på.

Att säga åt en politiker att hålla fingrarna borta är som att säga till en han-hund att sluta slicka sig mellan benen.
Ain't gonna happen!
--Wille Faler
Och sen motverkar ju kassettersättningen sig själv. Om jag köper en spindel med 25 DVD+R i butik här i Umeå kostar det kanske 200 kronor. Om jag köper en spindel med 1000 DVD+R från wesellcd.com kostar det, inklusive frakten, ungefär 430 kronor. Vad leder det till, om inte mindre pengar från kassettersättingen?
Och går kassettersättningen till folk som skulle kunna behöva den? Nej! Den går till de artister som spelas mest på radio. Det var ju logiskt, de rikare blir rikare och de andra skiter man i. Jag tror verkligen att Darin tar skada av lite fildelning, eller någon annan som spelas på radio. De är redan på äckligt rika att de inte behöver några pengar. Oavsett vad det är du kopierar, så går pengarna till samma artister. Err, till deras skivbolag. Helt sjukt, men så fungerar det.

När man övergick till datoriserade tryckpressar behövde man inte längre sättarna, och de blev arbetslösa. Det var ingen som föreslog en straffskatt på datoriserade tryckpressar för att bevara sättarnas jobb, eller?
Det är så den fria marknaden funkar - man anpassar sig eller dör. Valet är ens eget.

0 Comments:

Post a Comment

<< Home