Machina libera

Wednesday, September 14, 2005

De vocibus clamantibus in deserto

Igår sändes det fjärde avsnittet av TV-serien Kommissionen på SVT1. Avsnittet kan laddas från ThePirateBay. Gårdagens avsnitt var överlägset det bästa hittills. Och det säger jag inte för att skådespelet eller handlingen var ovanligt bra. Nej, det säger jag för att det var underbar samhällskritik. Den svenska byråkratin fick sig en rejäl känga, och det kändes skönt. Men något som uppmärksammades, och som borde göras det oftare, är EU:s förslag till datalagring.
Det illustrerades mycket konkret i en scen, när karaktären Uni Hoffer - en halv-anarkistisk kvinnling datortekniker - förklarar vad förslaget innebär. Hon ska förklara vad det betyder för Kommissionens kvinna i Bryssel - Grete Ancker - och tar fram en laptop. Hon håller upp den så att Grete kan se den över videolänken.
Uni: Är det något du vill berätta för oss, Grete, med tanke på att du surfade efter nakna tjejer igår?
Grete: Jag kollade på Bukowskis, får man göra så där?
Uni: Med det här förslaget får man det.
Helt underbart. Tyvärr är risken att folk inte inser att detta inte är fiktion. Förslaget finns i verkligheten, och gissa vem som är drivande? Jo, Sveriges "justitieminister" Thomas "Jag är en fascist som gillar storebrorssamhället och beundrar Kina" Bodström. Bodström är ett rent skämt. Han visar på total avsaknad av respekt för mänskliga rättigheter och privatliv.
Vill vi ha det som i Folkrepubliken Kina, ett land som avrättar flera tusen människor om året utan rättegång för att de har fel åsikter, ett land som övervakar sina innevånares internetvanor, som censurerar allt, som skiter totalt i allt vad mänskliga rättigheter heter, vill vi ha det som i det landet? Om Thomas får bestämma, ja.
Uni påpekar även att förslaget är helt meningslöst mot terrorister, och bara motverkar sitt syfte. Hur korkad är man om man planerar en terroraktion över MSN Messenger utan kryptering? Inte smart nog att genomföra attacken i alla fall. Vad händer om man övervakar nätet? Jo, de som man "har tänkt sätta dit" vidtar ännu starkare åtgärder för att inte åka dit. Uni säger också att det bara kommer användas för att sätta dit fildelare. Alla ni som missade avsnittet igår, ladda ner det och se.
Men allra bäst är slutet när Grete intervjuas i Rapport och hennes tal i EU-utskottet. Det är helt fantastiskt, hon säger det som vi redan vet. Att terroristerna bara vill krossa det fria och öppna samhället, och att om vi inskränker våra rättigheter har terroristerna vunnit en stor delseger. "Vi kan inte låta terroristerna förstöra vårt fria samhälle, vi klara det så bra själva! Kan själv!" I intervjun svarar hon på frågan om attacken inte hade kunnat förhindras om man "hade snokat lite mer": "Ja, kanske det. Men min uppgift som politiker är att väga saker mot varandra och i det här fallet vägde privatlivet tyngst." Helt underbart. Sådant här behövs verkligen i dagens samhälle, och att det är i mainstream-media på bästa sändningstid gör det inte sämre.
Skriv på Data retention Is no Solution och besök stoppa-storebror.se.

Och det där med Kina, det gör mig så upprörd att ingen i Sverige tar tydligt avstånd från diktaturen där, förutom Lars Leionborg. Men när han gör det, då klipps det bort, och berömmet av den ekonomiska utvecklingen tolkas som om han gillar Kinas diktatur. Göran Perssons uttalande om politisk stabilitet, det är så självklart. Ja, Göran, ett land brukar vara ganska stabilt när man har en enpartistat, en stenhård diktatur som avrättar alla oliktänkande och censurerar allt. Det säger väl sig självt att det politiska läget stagnerar när ingen vågar uttrycka sig kritiskt eller när det inte finns någon möjlighet att förändra systemet. Som Kim Jong-Il säger i Team America: "Why is everyone so fuckin' stupid?"

Kommissionen är helt fantastiskt, det är spännande men samtidigt högklassig samhällskritik.
I övrigt har jag registrerat bloggen på bloggtoppen.se, och blev positivt överraskad när jag såg läsarantalet, i skrivande stund har jag 112 unika besökare. Jag kunde aldrig tänka mig att så många skulle läsa det jag skriver, och det känns verkligen motiverande. Tack, alla som läser bloggen.

0 Comments:

Post a Comment

<< Home