Machina libera

Friday, September 02, 2005

IT-strategigrupp bemöter Ponténs filteridéer

Inte nog med att Pontén får kritik från tekniska experter angående hur hans filter skulle fungera (audio-analys i realtid - lycka till), nu kritiseras han av regeringens it-politiska strategigrupp (Ja, de borde skaffa ett kortare namn) och diverse internetleverantörer. Lagen som Henrik tjänar sitt uppehälle på att vränga verkar inte tycka om hans något hårdhänta behandling. Debattartikelns slutkläm är bland det smartaste som sagts om censuren:

Internetoperatörer som förmedlar trafik mellan två parter kan inte ha ansvar för innehållet, på samma sätt som ansvarsfrihet föreskrivs för post- och teleoperatörer.

Om jag ringer och mordhotar en kändis, är Telia då ansvariga för mordhotet? Samma (brist på) tänkande. Ja, bortsett från att man inte kan ta ansar för sig själv som svensk alltså.
För det första framgår det inte med tillräcklig tydlighet vad det är för åtgärder som önskas, och därmed vem som ska utföra dem. Är det förhindrande av internettrafik till en viss destination? Är det användning av en viss tjänst? Är det filtrering av visst innehåll?
[...]
Den som förmedlar internettrafik kan enbart blockera trafik till vissa destinationer.

Den som tillhandahåller en tjänst kan utföra filtrering vad gäller den tjänsten.
Hmm... ska vi blockera thepiratebay.org? Vänta lite - Pirate Bay lagrar ju inget material som bryter mot upphovsrätten, en tracker talar bara om för datorer var filer finns, och vilka delar de är uppdelade i, samt ett värde för att kontrollera att överföringen gick rätt. Det bryter knappast mot upphovsrättslagen, och om det skulle bli kriminellt är det ännu mer absurt än den sjuka regleringen av verktyg för att kringgå kopieringsspärrar.
Hur mycket respekteras yttrandefriheten idag i Sverige? Svaret är: Nästan inte alls. Storebror är inte en trevlig person, även om han kan tyckas vara det. Att logga våra internetvanor är helt hjärndött. Ja, terrorister chattar över MSN och besöker sidor utan kryptering. Man är inte särskilt smart om man använder ett publikt medium för att planera en terrorattack. Är man någorlunda smart - och ja, terrorister är inte idioter - så träffas man fysiskt och på olika ställen varje gång. Tror EU att en terrorist skulle avslöja sig genom att använda den något indiskreta mailadressen mohammedJIHAD@hotmail.com?

Vi behöver mindre övervakning och censur, inte mer. Censur handlar i förlängningen inte om att stoppa brott och skydda rättigheter, utan om att staten ska begå brott och inskränka medborgarnas rättigheter. 1984 borde vara obligatorisk läsning i samhällskunskap i skolan, så att åtminstone någon inser vart vi är på väg. För de lite trögare: mot ett inte så trevligt storebrorssamhälle.

0 Comments:

Post a Comment

<< Home