Machina libera

Thursday, September 15, 2005

Mitt brev till svenska europaparlamentariker

Jag följde Henrik Alexanderssons uppmaning att maila våra Europaparlamentariker angående förslaget om datalagring. Här är mitt mail, använd det gärna som utgångspunkt.

Det mycket kontroversiella förslaget om obligatorisk datalagring för telefonoperatörer och internetleverantörer håller på att gå igenom i EU. Detta är en mycket skrämmande utveckling, vi går utan tvekan mot det samhälle som beskrevs av George Orwell. Förslaget är både integritetskränkande och verkanslöst, och dessutom ogenförbart i praktiken. Förra året påbörjades cirka fem miljarder mobiltelefonsamtal i Sverige, och ungefär två miljarder SMS skickades. Det säger sig självt att det är orimliga mängder data att lägra. Lägg till alla svenskars samlade internetvanor och all fast telefoni. Vi talar om ett antal hundra terabyte - en terabyte motsvarar ungefär 20 DVD-skivor. Antagligen rör det sig om ännu mer data. Någon internetleverantör sade "Vi skulle vara tvungna att täcka Gotland med [hård]diskar."

Sen kommer kränkningen av den personliga integriteten. Jag är för övervakning, men endast begränsad sådan och då av misstänkta personer. Det ska krävas tillstånd från en domstol för att få kränka en människan privatliv, och sådana tillstånd skall endast beviljas om det föreligger starka skäl att tro att personen ifråga har begått ett allvarligt brott. Förslaget om datalagring gör alla till misstänkta brottslingar. Det är inte rimligt. Jag vill inte att staten ska snoka i mitt privatliv, och när du tänker efter tycker du nog det också. Vad händer om databasen läcker ut? Vill du att ditt SMSande ska vara allmänt? Eller att vem som helst ska kunna ta reda på vilka webbplatser du har besökt det senaste året?

Och förslaget är, som jag nämnde, i praktiken meningslöst. Om man planerar en terrorattack, då är man inte dum nog att göra det okrypterat. RSA, en populär krypteringsalgoritm, använder numeriska nycklar. Den längsta nyckeln som har knäcks i skrivande stund är 174 siffror lång, den kallas för RSA-576. Idag används RSA-2048 i de flesta program. RSA-2048 är helt omöjligt att knäcka annat än genom att testa alla möjliga nycklar. Det skulle ta längre än solens livstid att göra. Dessutom är ökad övervakning och minskat privatliv bara att spela terroristerna i händerna. Vi kan inte försvara våra friheter, som vi har kämpat för och som har tagit sådan lång tid att cementera, genom att inskränka dem.

Jag hoppas att du inte röstar för förslaget och därmed ger andra länder en bild av Sverige som en framtida storebrorsstat. För inte vill ni ha ett samhälle där man arresteras för att tycka "fel"?

Läs Henrik Alexanderssons inlägg om storebror Bodström: Del 1, Del 2, Del 3.
Ni som inte redan har gjort det, besök stoppa-storebror.se och Data Retention is no Solution.

0 Comments:

Post a Comment

<< Home