Machina libera

Saturday, September 10, 2005

Även staten kan begå brott

Nu har BSA börjat ge sig på staten också. Varför ge sig på grus när det finns berg?

I hela samhället, företag såväl som statliga myndigheter, sker årligen piratkopiering för 2,2 miljarder kronor, uppger Hugosson och Bergh.


Jaha...? För att ladda ner kostar så jättemycket. Och när jag laddar upp tjänar jag massor av stålar.

I en rapport från år 2000 om myndigheternas hantering av licensiering och programvara ansåg endast sex procent av tillfrågade myndigheter att de var helt säkra på att endast lagliga program användes och 22 procent inventerade sällan sin programvara
Den är alltså fem år gammal. Mycket aktuell idag, eller? Och sen kan man fråga sig om det är en vanlig tjänsteman som har svarat eller den IT-ansvarige.

"Det är inte acceptabelt att statliga organ eller bolag underlåter att vara korrekt licensierade och på så sätt bidrar till att förvränga det allmänna rättsmedvetandet", skriver Hugosson och Berg.

Välkommen till verkligheten, staten stjäl över 1000 miljarder kronor varje år. Vilket "allmänna rättsmedvetande" snackar ni om? "
577305 registered users. 1874055 peers (1502664 leechers + 371391 seeders) in 95137 torrents on tracker." Oj vad folk bryr sig. De är livrädda!

Dessutom bör spridningen av upphovsrättsligt skyddat material på exempelvis internet kunna leda till hårdare straff. "Maxstraffet för grövre upphovsrättsintrång bör höjas till åtminstone 4 års fängelse", skriver Hugosson och Berg. De efterlyser även ökade resurser till polis och åklagare som arbetar med upphovsrättsintrång.
Storebrorsstaten monteras upp, rättssäkerheten monteras ner. Är det rimligt att bli dömd till 4 år i fängelse för ett brott som inte skadar någon?

2 Comments:

  • Hah, hela bloggningsvärlden verkar systematiskt avhandla ungefär samma saker numer ;-) BSA är onda och skall motverkas.

    By Blogger wend, at 9/12/2005 7:55 PM  

  • Det är klart att hela bloggosfären avhandlar nästan samma saker samtidigt. Samma saker händer i världen för alla samtidigt (om man inte är relativitetsteoretiker).

    By Blogger Robin Ekman, at 9/13/2005 2:29 PM  

Post a Comment

<< Home