Machina libera

Friday, October 07, 2005

All your music are belong to us

Finland: We're so dumb, we can't wait to be insulted to send a meaningless postcard with a tire on the front.
Finlands parlament har röstat igenom en ny lag. Den säger att det är olagligt att kringgå DRM-skydd - som inte funkar, men det visste vi ju - oavsett vad man tänker göra. Jag får alltså inte rippa en skiva till min mp3-spelare, även om jag har köpt den. Visst är det nödvändigt för att upprätthålla balansen mellan allmänhetens och upphovsmannens intressen, och för att folk över huvud taget ska skapa något?
För tänk, inte skulle skickliga musiker göra musik om folk kunda ta den med sig och lyssna på den när och hur de ville. Absolut inte, tänk bara på hur samhället skulle se ut! De stackars artisterna skulle dö utfattiga på gatorna, de skulle sitta i rännstenen och gråta. Och allt detta för att vi onda, dekadenta, tjuvar vill lyssna på musik! Usch och fy!

I Finland är det nu inte heller lagligt att inneha, distribuera eller ens göra reklam för verktyg som kan ta sig igenom ett kopieringsskydd. För att dra det till sin spets menar webbsidan P2PNet att de nya lagarna även gör det olagligt att ha diskussioner kring ämnet.
Yttrandefrihet! Host host. Innebär inte det här att man kan stämma skiten ur Microsoft? Om man håller ner shift när man sätter in en kopieringsskyddad plastbit (Man får inte kalla kopieringsskyddad skit för CD, som tur är) installeras inte kopieringsspärren. Ergo har man gått runt den, ergo är Windows olagligt. Med tanke på hur mycket Microsoft lägger ut på reklam...
Sen kan man fråga sig när vi ser detta på andra områden. När blir det olagligt att tala om knivar, eller vapen? När blir det olagligt att inneha dem?
Patetiskt, det är ett bra ord för detta. Men det bästa är kvar:
Enligt den finska nyhetsbyrån STT har det dock lagts till en notering till lagarna. De vill att skivbolagen själva ger sitt tillstånd till att köparna ska kunna göra kopior för eget bruk.
Det kanske vore lite, lite bättre om man inte stiftade lagen alls...? Först gör man det olagligt utan tillstånd. Sen uppmanar man skivbolagen att utfärda tillstånd. Logiken flödar.
Folk vill inte köpa plastbitar. CD är ett förlegat medium. Fram tills för en vecka sedan var jag tvungen att använda en bärbar CD-spelare för att spela musik. Det sög. En skiva har bara plats för ungefär tio låtar, vilket innebär att man är tvungen att byta hela tiden. Spelaren är också stor och klumpig, man kan inte ha den i fickan. En MP3-spelare däremot, den kan man få plats med flera hundra låtar (tusentals på en iPod), den är liten nog att man kan ha den i fickan och den är lätt. Framförallt slipper man böket med skivor.
Det är dags att vakna upp och anpassa sig. Det är svårt att konkurrera med gratis, men det går. Bara man vågar förändras och tänka i nya banor.

CD:n är död, länge leve mp3!

2 Comments:

  • Vi verkade skriva om exakt samma sak samtidigt

    Personligen skulle jag aldrig ens komma på tanken att köpa en CD, om jag inte genast kan föra över den till mp3:or på datorn.

    By Blogger Wille, at 10/07/2005 5:01 PM  

  • Instämmer med föregående talare.

    Det absolut första jag gör när jag köpt en skiva är att rippa den till hökvalitativa MP3-filer (eller OGG) eftersom jag tycker det är ett sabla bök att stoppa i skivan när jag lika gärna kan ha alla skivorna i digital form. Smidigare att komma åt, minimalt med slitage på skivan.

    By Blogger isecore, at 10/07/2005 6:48 PM  

Post a Comment

<< Home