Machina libera

Tuesday, October 25, 2005

Fildelaren dömd

Domen mot västeråsaren Karl Andreas Bawér har nu fallit. IDG, Aftonbladet, Expressen, SvD rapporterar. Piratbyrån ligger för nuvarande nere, antagligen på grund av alla som vill veta vad det kommer få för konsekvenser. Domen är på 16000 kronor i böter. Det betder alltså att polisen inte får göra husrannsakan hos misstänkta fildelare, men det är även värt att uppmärksamma att tingsrätten finner en skärmdump från Antipiratbyrån ha något bevisvärde. Piratbyråns Bevismaskin visar tydligt att en skärmdump är mycket enkel att förfalska. Tyvärr kan jag inte länka till den eftersom Piratbyrån som sagt ligger nere, på grund av överbelastning.
Klart är dock att Antpiratbyrån kommer att fortsätta med sina metoder och kommer att försöka få någon dömd för att ha delat ut mer än den enda film som det rör sig om i detta fall. Några praktiska konsekvenser kan vara svåra att se. Över 800000 svenskar fildelar, enligt de senaste undersökningarna. Jag tvivlar på att en majoritet kommer att sluta fildela, det är helt enkelt för orimligt. Kanske slutar någon, men inte så många att det märks. Risken för att åka fast för fildelning är fortfarande lägre än att träffas av blixten.
Domstolen har nu ansett att en felmarginal på tio procent är godtagbar, säger Torbjörn Persson.

Tio... procents risk att man dömer en oskyldig. Rättsäkerhet var ordet. Först accepterar man en skärmdump, som tar tio sekunder att förfalska, sedan tycker man att 10% är okej. Aftonbladets största rubrik på första sidan lyder nu "En seger för alla fildelare", Piratbyrån har uttalat sig som glada över domen. Som alla pirater redan visste innbär böter att man inte kan få fast fler fildelare, brottet anses inte grovt nog. SvD skriver så här:
Tingsrätten påpekar i domen att olaglig fildelning får stora konsekvenser för filmindustrin och att "man därför bör se allvarligt på dessa brott"

Intressant, som Oscar Swartz noterar, att man talar om industrin, inte upphovsmännen. Enligt åklagaren ska ett liknande fall tas upp i Sollentuna imorgon, och det finns även fler liknande fall. Domen i sig är också alldeles för hård, 16000 står inte i proportion till vad filmbolaget kan tänkas ha förlorat, i allra värsta fall. Undersökningarna som tidningarna publicerar på sina nätupplagor visar vad alla vet. Nämligen att ingen bryr sig. Kriget är sedan länge förlorat för antipiraterna, en pirat har idag stupat, men nya tar hans plats.

Uppdatering 15:27. Citat från domen, som citerar ett förhör med fildelaren:
"Han har dock laddat hem mycket fil."

Kan behövas, om man äter för lite till frukost. Många människor har sedan fildelning kriminaliserades ökat utgifterna för frukosten.

0 Comments:

Post a Comment

<< Home