Machina libera

Monday, October 31, 2005

Gammal hederlig moralpanik

Aftonbladet kräver att föräldrar ska "säga ifrån", det vill säga begränsa sina barns möjligheter till kommunikation och information drastiskt genom att, inte helt oväntat, dra ur sladden.
Är ditt barn skärmberoende?
Säg ifrån.
Fyra av tio svenska barn kan tänka sig att avstå från dator och tv en hel vecka – om föräldrarna kräver det.

Det är allmänt känt att Aftonbladets journalister är relativt korkade. Men det här, det här är ett lågvattenmärke. Fyra av tio motsvarar 4/10 = 0.4 = 40%. 40% är inte ens en majoritet.

Vad de vill är att föräldrarna sätter en gräns, säger Ann Katrin Agebäck, kanslichef på Medierådet.

Vad är Medierådet? En myndighet? Enligt deras hemsida är det tydligen ett råd under
Utbildnings- och kulturdepartementet. Underbart. Ett råd som sysslar med att säga åt medborgarna vad de ska göra. Vad kallas det... propaganda var det visst. Om man läser vidare lite kan man bland annat hitta en undersökning om censur på internet. I skrivande stund är hela 39,3% positiva. Värt att notera är även att alternativen är klart vinklade:
Skulle du vilja ha mer reglering av innehållet på Internet?

Ja, obegränsad tillgång är inte bra.
Nej, censur är inte rätt metod.

Märk väl att censur endast nämns som fel metod. Man nämner inte regleringar som något dåligt i sig, utan endast att metoden är dålig. "Skulle du vilja ha en legalisering av knivmord? Ja. Nej, knivar är inget bra sätt att mörda folk på."
Internet är till skillnad från många andra medier svårt att reglera. [...] Det gör att alla former av budskap och information finns oreglerat på nätet, tillgängligt för alla. I och med detta finns en oro för att barn och ungdomar ska utsättas för information som potentiellt är skadlig för dem.

Från sammanhanget, det är nämligen tydligt att Medierådet är positiva till censur i "skyddande" syfte, kan man dra slutsatsen att detta ska vara negativt. Kan någon förklara för mig, vilken information som skulle kunna vara skadlig för mig som ungdom? Ok, det finns massor av skit där ute, som till exempel bombrecept. Det är självklart att vi måste skydda våra ungdomar från detta. Så att de inte skadas. Det finns ett annat land som motiverar censur av internet på exakt samma sätt. Gissa vilket.Just det, Folkrepubliken Kina. Medierådets broschyr "Information till föräldrar med dator- och TV-spelande barn" skriver uttryckligen

3. Kom överens om hur lång tid barnet får spela
Bestäm hur lång tid per dag barnet får spela om spelandet börjar ta tid från
läxor, kompisar och andra aktiviteter. Be barnet att komma med ett eget förslag,
oftast är det mer restriktivt än vad vuxna tror.

"Information", snarare en manual till hur man bäst lever sitt liv. Medierådet är teknofobt, man ser internets styrkor som negativa eftersom det hotar statens möjligheter att påverka medborgarnas åsikter och tankar, auktoritärt och sysslar med propaganda. Läser man lite på hemsidan tar det inte länge innan man hittat subjektiva uppfattningar:
 • "Är det inte för tidigt för barn att få en sådan direkt, men ändå falsk bild av vuxenlivet?" -- Från en text om (doku)såpor och annat på TV. Jag gillar inte heller Paradise Hotel, därför ser jag inte på skiten. Men om folk vill begå mentalt självmord måste de få göra det. Även idioter har rätt att göra vad de vill. Hur illa moraltanterna än tycker om det.
 • "Det som oftast brukar upplevas som problematiskt med dator- och TV-spel är spelens våldsinslag och den eventuella påverkan dessa skulle kunna ha." Det man inte nämner är att datorspel bevisat har positiva effekter, som ökad reaktionsförmåga och förmåga att behandla stora mängder information under stress.

Usch och fy för moraltantsorganisationen Medierådet. De borde censurera något verkligt skadligt, nämligen sig själva.

2 Comments:

 • Vad gäller våld i datorspel så yttrade min CounterStrike-spelande 18-åring följande:

  "Dataspel skapar inte verkligt våld. Det är verkligt våld som har skapat dataspel"

  By Anonymous Anonymous, at 11/04/2005 9:58 AM  

 • "Det är självklart att vi måste skydda våra ungdomar från detta. Så att de inte skadas."

  Ja, men det är ju det de försöker göra.

  By Anonymous Anonymous, at 2/23/2006 10:07 PM  

Post a Comment

<< Home