Machina libera

Friday, October 14, 2005

Mer DRM!!!!oneonefortytwo

Det är i alla fall innebörden i en artikel på IDG.se. Business Software^W^WBullshit Alliance påstår att DRM löser alla problem. Ja, det löser problemet att folk fortfarande köper musik och film. Oj vänta, det var ju inte ett problem. Faktum kvarstår, kan man se det kan man kopiera det. Att påstå något annat är ungefär lika smart som att påstå att kunder tycker om att bli stämda. Antag att man har en kopierings"skyddad" skiva. Man har även en skivspelare som kan spela upp den. Hur svårt är det då att kopiera skivan? Lika svårt som det är att koppla en kabel mellan spelaren och mikrofoningången på datorn. Sen behöver man bara spela upp skivan. Visst, det går i realtid, och det är inte en digital kopia, men det är en kopia.
Jag finner det lustigt, att upphovsrättsindustrin finner det förnuftigt att försämra sina produkter. "Här, köp vår nya Volvo V90, men du får bara köra den i Stockholm."
Skatterna och avgifterna infördes ursprungligen för att kompensera upphovsrättsägarna för det inkomstbortfall som privatkopiering av kassetter och cd-skivor gav upphov till.

Kan någon motivera denna stöld? Ja, det är helt rimligt att jag köper samma musik två gånger om jag vill lyssna till den både när jag inte är hemma (mp3-spelare) och när jag sitter vid datorn. Oerhört rimligt. Har monopoljättarna en sådan brist på grundläggande insikt, nej, brist på förmåga till att tänka i mer än noll steg, att de inte inser att det inte finns en enda människa som tycker att det är rimligt att betala två gånger för samma vara? Ge mig ett enda argument för varför man ska köpa samma musik två gånger. Ett enda, och det ur ett konsumentperspektiv. Givetvis är det bäst för företaget om jag köper samma vara två gånger, då tjänar de ju mest pengar. Men man måste komma ihåg att det inte är rimligt att en kund betalar två gånger, alltså är det fullständigt vansinne att komma och begära det.
Myndigheter har en möjlighet att skapa riktigt konsumentvärde genom att införa EU:s upphovsrättslagar och skrota det föråldrade avgiftssystemet, säger Francisco Mingnorance.

Och krig är... fred? Någon som talar varmt om DRM, och sen talar om konsumentvärde. Vi kanske borde skrota den föråldrade upphovsrätten istället. Varför, varför måste det vara så svårt att inse saker som alla pirater och deras hundar vet? Upphovsrättsindustrin hade kunnat anpassa sig när Napster kom, anammat tekniken och erbjudit billiga nerladdningar. Men så missade de det där med att när tandkrämen väl är ute ur tuben kan man inte trycka tillbaka den. Vill ni inte sälja plastbitar, visst då köper vi dem inte. Men kom inte och klaga sen!

För övrigt kan man notera att Oscar Swartz pekar ut ett uppenbart hål i det tillstånd Antipiratbyrån fick från Datainspektionen. Antipiratbyrån har endast fått ett undantag från den paragraf i Personuppgiftslagen som säger att det är olagligt för andra än myndigheter att lagra personuppgifter i samband med brott. I praktiken innebär det alltså att man kan skriva till Antpiratbyrån och begära att få se allt de har om en. Dessutom bör Antipiratbyrån tydligt informera om personuppgifter samlas in och varför - och detta innan man sätter igång med det. Om de inte gör det kan Datainspektionen inte göra så mycket, men tillståndet ryker kanske, vilket borde göra att Antipiratbyrån följer råden. Är det bara jag som tror att det inte lär ta lång tid, innan de datorer Antipiratbyrån samlar in ip-adresser från blir avstängda från alla hubbar och trackers? "Hej, jag kommer från Antipiratbyrån, och jag vill ha tag på era fillistor, ip-nummer och namn, så att jag kan sätta fast er! Era onda dekadenta, snåla skitstövlar!" Fem minuter senare ligger ip-numret på personen uppe på något forum, ett par timmar senare är det bannlyst, inga fler ip-nummer för Antpiratbyrån. Anta vidare att ett par tusen pirater begär ut allt Antipiratbyrån har om dem, pappersarbete!

I övriga nyheter har en man i Norge blivit dömd till fängelse i nittio dagar för piratkopiering. (Piratgruppen, Piratbyråns forum, DN). Han ska ha gjort upphovsrättsskyddat material tillgängligt för 289 personer, det framgår inte hur mycket han har delat ut. Dock är detta norsk lag, som jag inte är insatt i. Det förefaller fortfarande otroligt att västeråsaren döms till fängelse, även om han gör det måste han dömas till två år för att fortsatt piratjakt ska kunna ske - vilket inte förefaller troligt. Men, Antipiratbyrån säger själva att de tänker fortsätta med folk som delar ut mer (västeråsaren delade enligt uppgift ut 27 filmer, men man har av praktiska skäl endast väckt åtal för en). Vad jag vet har dock ingen blivit dömd till maxstraffet, två års fängelse, för upphovsrättsbrott. Då ska man komma ihåg att de som har fått högst staff är de som har sålt mycket stora mängder piratkopior. Jag tvivlar starkt på att en fildelare skulle kunna få maxstraffet. Vi är dessutom enligt den senaste undersökningen fler än 800000, bara i Sverige. Lycka till med att få fast alla!

0 Comments:

Post a Comment

<< Home