Machina libera

Monday, October 03, 2005

Patetiskt

Enligt en dom i USA:s högsta domstol för några månader sedan är man indirekt skyldig till upphovsrättsbrott om man skriver ett program med syftet att begå sådant. Monopolindustrin kan alltså stämma skiten ur företag och personer, inte baserat på vad de gör utan på vad deras kunder och användare gör. Är Volvo skyldiga till trafikbrott när någon kör i 200 khm på en 30-väg? De borde väl se till så att man inte kan köra så snabbt - eller?

Upphovsrättsindustrin kräver alltså att tillverkare av fildelningstjänster - notera att alla protokoll kan användas för upphovsrättsbrott, men även för lagliga saker, Linux, många program, World of Warcrafts patchsystem, speldemos et cetera - inför någon sorts filter för att förhindra spridning av upphovsrättsskyddat material. Senast i raden är Limewire. Grejen är bara den att Limewire är licenserat under GNU GPL. Den licensen säger med all önskvärd tydlighet att det är fritt att använda programmet till vad man vill, sprida det och ändra det efter godtycke. Är det bara jag som har svårt att se hur det går ihop med filter? Det lär ju verkligen ta jättelänge innan någon helt enkelt laddar ner källkoden, plockar bort filtret, kompilerar och sprider. Busted! Som om det inte räckte:
"According to the release notes, individuals can attach a Collective Commons license if the work is either their own or have permission to distribute the work"
"Här, vår produkt filtrerar ut material som du inte får sprida, men du kan själv ange att du får sprida materialet. Gör inte något dumt, är du snäll." Host.
Sen var det ju bara problemet att amerikansk lag och amerikanska domstolsbeslut endast gäller i USA:
As you may or may not be aware, Sweden is not a state in the United States of America. Sweden is a country in northern Europe.
Unless you figured it out by now, US law does not apply here.
--Anakata
Alla fildelningstjänster flyttar till något annat land, ingen kan vidta åtgärder. Jag förstår inte hur de tänker. Varför inte förändra sig, som vilket smart företag på en marknad skulle ha gjort vid det här laget?

0 Comments:

Post a Comment

<< Home