Machina libera

Friday, October 14, 2005

Storebror Bodström fortsätter

Henrik Alexandersson skriver att Thomas Bodström, inte helt oväntat, vill fortsätta att driva frågan om teledatalagring i EU. Trots att parlamentet, den enda folkvalda församlingen inom EU två gånger har röstat nej. Thomas Bodström vinner nobelpriset i att läsa av opinionen. Han kan hämta ut det på närmsta post.
Kompromissen går ut på att teledatalagring skall ske, men att medlemsländerna själva får bestämma till exempel hur länge uppgifterna skall sparas.

Underbart. Får jag föreslå en mikrosekund för Sveriges del? Vidare vill Storebror Thomas övervaka svenskarna, även om han får nej i EU. Så jättesmart. Han har aldrig tänkt tanken att fråga människor om de vill bli övervakade. Å andra sidan är en sådan undersökning meningslös. Även om en majoritet av svenskarna vill ha ökad övervakning, är det inte en anledning att införa det! Man måste komma ihåg att demokrati bara är majoritetsdiktatur. Visst, minst 51% får som de vill - men resten då? Är det moraliskt försvarbart att en majoritet förtrycker en minoritet, skaffar sig rättigheter på minoritetens bekostnad? Nej, det är det inte. Det är inte försvarbart under några som helst omständigheter.
Sen har vi argumentet att man kanske kan få fast terrorister. Visst, men sen när är fildelare terrorister? Från Kommissionen, avsnitt åtta:
Ska en människa, en terrorist, få rasera allt som vi har byggt upp? Ska en person, eller en grupp människor, som uppenbarligen vill skada oss lyckas med sitt uppsåt bara för att vi drabbas av panik? Och saboterar samhället helt på egen hand!

Och framför allt - vilken terrorist planerar en attack okrypterat över internet? Nej, de som kommer att drabbas hårdast, det är de oskyldiga. Oskyldiga människor har mest att frukta! Oskyldiga vet inte vad de ska säga när polisen knackar på och säger, "Du, vi ser att du har varit i kontakt med Terrorist X." Det kallas för Guilt by association, skuld genom samband - och det är knappast något som hör hemma i en rättsstat.

Dessutom är förslaget ogenomförbart, låt oss fundera ett tag på hur mycket data man skulle bli tvungna att lagra. Det är inte lite, minst ett par terabyte. Internet är hotat, av demokratin. Demokrati, ja det är vackert och allt sånt. Men om man inte vill då? Om man inte vill ha sitt privatliv övervakat, vad gör man då? Man kan inte göra något åt det, majoriteten, eller snarare majoriteten av en hög verklighetsfrånvända idioter, har röstat bort minoritetens rättigheter. Demokratin har blivit en diktatur.
Teledatalagring är verklighet, men tyvärr får det allt för lite utrymme i media. Aftonbladet hade en rubrik för ett par veckor sedan, men det har varit tyst sedan dess. Thomas Bodström har själv erkänt sig vara usel på datorer, ändå stiftar han lagar om dem. Internet är inte, har aldrig varit, ska inte vara en demokrati. Internet är en anarki, och bör så förbli. Vi vet alla att om staten börjar lägga sig i allt mer blir det bara värre och värre. "Demokratin" hotar internet, som till sin natur är omöjligt att stoppa. Censur, övervakning, bort med yttrandefriheten, bort med oliktänkande, hej Storebror.

0 Comments:

Post a Comment

<< Home