Machina libera

Thursday, December 15, 2005

Demokrati?

Det här med demokrati och övervakning... Representativ demokrati går ju ut på att man väljer någon, som sedan ska representera ens åsikter. Problemet är att det inte finns någon som helst garanti för detta. Övervakningen gick igenom. Men om man tittar på hur bloggosfären har reagerat, hur debatten går på forum, på kommentarerna på IDG.se och på vad folk i allmänhet tycker om beslutet, då förundras man. Är detta verkligen vad väljarna vill? Knappast. Kan de göra något åt det? Knappast.
Politikerna tror sig ha någon rätt att rösta bort rättigheter, bara för att majoriteten tycker det. Nej, bara för att majoriteten har varit dum nog att rösta på dem. Demokratins största brist ligger i att en politiker kan agera tvärtemot vad han har sagt, eller ta ställning i en fråga som inte ens fanns när han valdes.

Men det är så obegränsad demokrati fungerar i värsta fall. Majoriteten förtrycker minoriteten. Och den rättfärdigar det med att den är fler. Tant Rand skrev:
Individual rights are not subject to a public vote; a majority has no right to vote away the rights of a minority; the political function of rights is precisely to protect minorities from oppression by majorities (and the smallest minority on earth is the individual).

Det gäller än idag. Beslutet om massövervakning strider mot de mänskliga rättigheterna, och beslutet är rent vidrigt. Ingen har rätt till mitt privatliv, oavsett hur många som står bakom honom.

(Jag säger inte att jag är mot demokrati, bara att demokratin måste begränsas så att den inte går ut över medborgarnas rättigheter.)

2 Comments:

 • Fyfan va jag håller mig för att inte spy ut en massa svordomar!! Först propagerar de om sin jävla FRIHET så man vill kräkas, sen lyckas de snabbare än att man hinner blinka röva bort det med en bit papper.
  /Marrockanen (möjlig terrorist kandidat)

  By Anonymous Anonymous, at 12/15/2005 10:09 AM  

 • Ett skämt jag hörde häromdagen:

  - How many voters does it take to change a light bulb?
  - None. Voters can’t change anything!

  By Anonymous Lars Olofsson, at 12/15/2005 1:27 PM  

Post a Comment

<< Home