Machina libera

Wednesday, December 14, 2005

Insändare: 1984 är här!

1984 är här!

Idag, onsdag den fjortonde, har EU-parlamentet röstat igenom en lag som tvingar telebolag att lagra data om vem som har ringt vem och när. Syftet är att bekämpa brottslighet. Men lagen motverkar sitt syfte. Skurkarna vet redan hur de ska göra för att undgå övervakningen. De enda som drabbas är de oskyldiga människorna. Och de är de som har mest att frukta - tvärtemot vad många tror. Oskyldiga människor vet inte vad de ska säga när polisen anklagar dem för något. I George Orwells 1984 betydde oskyldig att man hade rätt åsikter. Det finns inget som stoppar en sådan utveckling.
Lagen strider mot de mänskliga rättigheternas tolfte artikel som säger att alla har rätt till privatliv och skydd för sin korrespondens. Ändå röstades det inte ner. Något är ruttet i EU när politikerna tror sig ha makten att rösta bort individuella rättigheter. En majoritet har ingen rätt att rösta bort en minoritets rättigheter, och den minsta minoriteten som finns är individen.
Det är dags att protestera mot de inskränkningar av våra friheter som sker i terrorhotets namn. Risken för att dö i en bilolycka är 390 gånger högre än risken att dö i en terrorattack. Onsdagen den fjortonde december tjugohundrafem kommer gå till historien som dagen då privatlivet avskaffades.

Denna insändare har skickats till Västerbottens-Kuriren.

16 Comments:

 • Orwell hade inte fel, han bara diffade på 21 år....

  By Blogger SixDays, at 12/14/2005 5:19 PM  

 • men öö 1984 är långt borta.
  vi har redan lagring av trafikdata(alltså bara registrering på vilka man kommunicerat med) I SVERIGE. Det ända som är skillnaden är att det gäller hela Europa och att det sparas längre.
  därmed är inte sagt att jag är för lagen.

  By Anonymous Anonymous, at 12/14/2005 5:35 PM  

 • Det där är en sanning med modifikation. Enligt lagen om elektronisk kommunkation får en ISP eller ett telefonbolag endast lagra sådant som behövs för att skicka en korrekt räkning, och dessa uppgifter måste tas bort när räkningen är betald.

  Det är ett stort steg mellan det och denna lag. Lagen kräver i princip att man lyssnar av all trafik och lagrar det intressanta, vilket som Copyriot skriver är totalt omöjligt att göra. Sen undrar man ju också var det ska lagras och hur.. Och vem garanterar att det inte läcker?

  By Blogger Robin Ekman, at 12/14/2005 5:42 PM  

 • det är nästan så att jag tycker att huvuden måste rulla för detta, bokstavligen

  By Blogger Kalle Andersson, at 12/14/2005 6:34 PM  

 • By Blogger Kalle Andersson, at 12/14/2005 6:37 PM  

 • "det är nästan så att jag tycker att huvuden måste rulla för detta, bokstavligen"

  Thomas Jefferson ska ha sagt att det borde vara revolution vart tjugonde år, eftersom staten skulle börja förtrycka folket annars... Det var ganska länge sedan sist i Sverige...

  By Blogger Robin Ekman, at 12/14/2005 6:45 PM  

 • Den som ger upp delar av sin frihet för att köpa mer säkerhet förtjänar ingendera och kommer förlora båda. /Thomas Jefferson (fritt översatt)

  By Anonymous KoH, at 12/14/2005 8:05 PM  

 • Det var Benjamin Franklin som sade det, och citatet lyder:
  "They that can give up essential liberty to obtain a little temporary safety deserve neither liberty nor safety."

  By Blogger Robin Ekman, at 12/14/2005 8:10 PM  

 • "Those that give up a little liberty to obtain a little safetey deserve neither, and will lose both"

  Det citatet har jag läst, att Franklin sa dvs :)

  Samma mening, men det låter ju mer... formellt. :P

  By Anonymous Finkelzvin, at 12/15/2005 2:49 AM  

 • Avsky, det är min spontana känsla över detta beslut. Det här e bara startskottet mot vad de kommer kunna göra. Menar nu har folket gett de fria händer så vad blir nästa steg i det kommande decennier? Kamera övervakning på jobbet?
  Det här är en smutsig affär. Tänk på det en sekund. Det här är bland det viktigaste och känsligaste ämne som EU har fått besluta, för det verkligen berör oss alla. Men aldrig har ett förslag drivits fram så snabbt och i skymundan. Jag kan sätta alla mina warez på att många topp kostymer har blivit mutade av Sony, warner mm. till att driva fram förslaget. Jag anser att vi inte har fått chansen att ens föra en seriös disskussion kring ämnet och än mindre haft nåt att säga till om!
  Det värsta av allt är att de använder sig av den amerikanska skrämmelse propaganda där de i terroristernas namn försöker manipulera oss i andra sakligheter!

  Så nu finns chans att mitt inlägg lagrades i nån spion dator. Härmed kommer de komma att lägga in mig i deras "möjlig terrorist kandidat"-lista med att jag är ursprungligen från Marrocko. Va spännannde!

  By Anonymous Anonymous, at 12/15/2005 9:38 AM  

 • Insändaren publicerades idag i VK.

  By Blogger Robin Ekman, at 12/16/2005 9:05 AM  

 • Grattis :)

  By Anonymous petter, at 12/16/2005 7:26 PM  

 • Sixdays: Orwell diffade inte på 21 år. Orwell ville först att bokens skulle hete 1948. Vilket var året boken skulle publiceras, dock ansåg förlaget att det var för provocerande så han kastade helt sonika om siffrorna på slutet.

  By Anonymous Örjan, at 12/16/2005 9:17 PM  

 • Visst är 1984 här, vi har professionella låtskrivare som spottar ur sig låtar som dussinvaror (jämför med 1984:s datorslumpade låtar som skulle hålla massorna i schack) och samhället rinner över av nya lotterier, pokerspel och vinstchanser (än en gång: för att hålla massorna i schack).

  By Blogger Anna, at 12/17/2005 12:49 PM  

 • Vad blir nästa steg
  Förbud mot kopparkabel som kan användas för att dra egna telefonledningar?
  Förbud mot komradio med kryptering?
  Kommer det att vara tillåtet att sitta på en öppen gräsmatta och samtala med låg röst?
  Det här sista stycket kan verka maniskt och kan tyda på förföljelsemani, men ....


  Jakten på pirater äventyrar användning av internet

  By Anonymous kas, at 12/17/2005 8:32 PM  

 • Jag tycker ni är småaktiga. Datalagring kommer att bli en mycket god affär för småföretagare. Kolla in min blogg!

  mvh /B Ove Skumcrona

  By Blogger B Ove Skumcrona, at 12/22/2005 8:43 AM  

Post a Comment

<< Home