Machina libera

Wednesday, December 14, 2005

Kan kryptering hjälpa mot storebror?

Lagen om datalagring ska ju bara lagra vem som mailat vem, och när. Därför anser man att kryptering inte hjälper. Men stämmer det?
På något sätt måste ju systemet skilja ut mail-protokoll från övrig trafik. Om hela paketet är krypterat går det inte. Det gäller alltså att man krypterar hela mailet med headers, inte bara texten. Frågan är om det funkar i praktiken...

3 Comments:

 • Att kryptera innehållet ger i alla fall storebror stora fingret om han försöker titta i mailet.
  Tillräckligt många som krypterar så får de inte för sig att börja gå längre i sina övervakningsövningar.

  ..såvida de inte förbjuder kryptering vill säga..

  By Blogger Wille, at 12/14/2005 9:49 PM  

 • Enklast är väl att skrota mailklienterna helt och låta allt gå via webmail. Gmail använder ju dessutom inte ens de vanliga standardportarna för pop och smtp, så det ska säkert lösa sig. Gmail, Hotmail o.s.v. har ju inte sina servrar i Sverige (eller EU). Ska kolla om det inte finns någon webbaserad tjänst på någon solig ögrupp i Stilla Havet så kan vi alla byta till den mailtjänsten.

  By Anonymous Erik, at 12/15/2005 12:09 AM  

 • Erik:
  Att skaffa sig offshore hosting är inte speciellt svårt, det går t o m skaffa sig en dedikerad server utan att så mycket som ge bort något som kan koppla dig till din verkliga identitet.

  Bl a Panama verkar vara något av en hotspot för hostingföretag som tillgodoser anonymitetsbehov (antagligen relaterat till att Panama är ett offshore skatteparadis också..).

  By Anonymous Anonymous, at 12/15/2005 1:23 AM  

Post a Comment

<< Home