Machina libera

Sunday, December 18, 2005

Kontantkort för musik

En idé jag har haft i bakhuvudet i en månad eller så: kontantkort för musik. Alla musikaffärer på nätet som finns idag kräver någon form av kontokort eller kreditkort. Den största målgruppen för den musik som spelas på radio (Ja, den suger. Det finns mycket bättre musik.), nämligen tonåringar, har i allmänhet inte sådana. Därmed skjuter man sig i foten än en gång när ens största målgrupp inte kan köpa ens produkter.

Min idé går ut på att man bygger en affär som är uppbyggd kring virtuella konton. Man registrerar sig och får ett id-nummer. När man vill köpa musik måste man ha pengar på sitt konto. Idén är att man kan sätta in pengar via sms eller ett vanligt telefonsamtal. Hela affären fungerar då som ett kontantkort: man kan handla, men bara för de pengar man laddat "kortet" med. Alla tonåringar har antingen en mobiltelefon eller tillgång till telefon. Och om de inte har det lär de inte ha tillgång till internet. Naturligtvis bör man kunna köpa musik med kontokort eller kreditkort, som vanligt.
En annan fördel är att man enkelt kan ge bort musik, även om man inte vet vilken musiksmak personen som ska få musiken har... Presentkort helt enkelt.

Och självklart ska alla filer finnas i flera format, och i olika bitrates. Högre bitrate borde rimligen innebära högre pris, men inte mycket högre. Och utan DRM.

2 Comments:

 • Anonyma kontantkort är en utmärkt idé som omedelbart bör införas även för Internetsurfning. Anonym surfning naturligtvis. Tor, proxies, rysk kryptering m.m. Allt.

  Ser vi några pigga ISP-leverantörer där ute?

  Våga gå emot teledatalagen och erbjud anonymlösningar. Politikerna har i och med teledatalagringsbeslutet gått från dumhet till illvilja. Nästa logiska steg heter ondska.

  Jag hade köpt kort omedelbums. Både för musiktankning och för surfning. Och många med mig, tror jag.

  Med tanke på hur sura många blev på Segelström & Co, och hur odemokratiskt hela det beslutet faktiskt var, så borde anonym kortsurfning och anonym kontanttankning vara en av de RIKTIGT stora tillväxtmöjligheterna just nu.

  Man betalar för tjänsten förstås, någon piratverksamhet ska det inte vara fråga om bara så vi har klargjort det.

  Men anonymitet är väl olagligt nu?

  Pah! EU-översittare har icke i min privata (hoparbetade) syltburk att göra, tack så mycket. Nej, jag är ingen skurk!

  Just för att man vet att man är laglydig så är det än viktigare att den goda människan FÖR EN GÅNGS SKULL reser sig upp och säger stopp och belägg.

  ENDAST socialdemokraterna röstade för teledatalagringen i EU - kom ihåg det vid nästa val!

  Och under tiden fram till dess bör varenda en i IT-världen som vet skillnad på rätt och fel jobba på, och våga använda, alla tänkbara möjligheter för att hela deras idiotiska övervakningsprogram ska krascha så det ryker i asfalten och dyngan sprids.

  By Anonymous Kossan som rymde, at 12/18/2005 10:08 PM  

 • Den här idén presenterade Andreas Viklund i Lagoona ( se länk: http://en.wikipedia.com/wiki/Lagoona ) redan 1999. Lagoona var i och för sig långt före sin tid på alla sätt och vis och de som skrattade åt dem har fått äta upp det i efterhand. Men idén är precis lika bra nu som den var då - bara det att nu är den fullt möjlig att genomföra. Fast den kommersiella musikindustrin är inte känd för sin förändringsvilja. Skämmes tamejfan.

  By Anonymous Stefan Liljegren, at 12/18/2005 10:24 PM  

Post a Comment

<< Home