Machina libera

Wednesday, December 21, 2005

Regionskodning

Regionskodning för DVD är bullshit. Det går alltså ut på att man sätter en byte på skivan till ett visst värde, som svarar mot en "region". Varje spelare har också ett konstant värde. Om dessa värden är olika får spelaren inte spela upp filmen. Ursäkta mig, men hur urbota korkat är inte det? Det påminner faktiskt lite om det norska viruset.

Hej,

Jag är ett norskt virus. Ta bort alla filer på din hårddisk och skicka mig sedan till alla du känner. Tack för att du samarbetar.

Det är så att säga inte så att man måste heta Alan Turing för att inse vari problemet ligger. Problemet ligger i att allt spelaren behöver göra är att strunta i att kolla siffran på skivan. Ändå vill företagen bakom Blu-ray, nästa generations DVD, ha regionskodning på sina skivor.
Hur länge dröjer det innan en spelare som struntar i regionskodningen kommer? Inte länge. Det är så kapitalism fungerar, en produkt som det finns efterfrågan på kommer att produceras. Kommer en sådan spelare att löna sig? Självklart. Det är så kapitalism fungerar. Den produkt som är bäst lönar sig mest. Jag kan tänka mig att om man köper en film på resan, kommer hem och inte kan spela upp den eftersom man befinner sig i fel del av världen så blir man väldigt sur. Därför kommer en regionsfri spelare vara något som människor vill ha. För att man vill se på filmen utan en massa krångel. Och om man laddar ner filmen, då kommer man naturligtvis kunna se den var man än befinner sig. Självmål.

Tänk om man bara anpassade sig och insåg att hela världen numera finns i var mans sovrum tack vara internet. Tänk om man bara insåg att man inte får fler kunder genom att stämma dem, försämra sina produkter, och tillhandahålla undermåliga tjänster jämfört med fildelning. Tänk om. Om det är något som påverkar upphovsrättsindustrins försäljningssiffror negativt så borde det vara industrin själv.

0 Comments:

Post a Comment

<< Home