Machina libera

Saturday, December 10, 2005

Så var det dags igen

Brev till Sveriges EU-parlamentariker angående massövervakningen:
Nu på tisdag, 2005-12-13, ska EU-parlamentet rösta om det kontroversiella förslaget om datalagring. Jag är mycket oroad över hur våra medborgerliga friheter och rättigheter inskränks i terrorhotets namn. Faktum är att det fortfarande är trehundranittio (390) gånger större risk att dö i en bilolycka än i en terrorattack. Ändå vill klåfingriga politiker använda terrorhotet som anledning till att öka statens kontroll över den vanliga medborgaren. Det är en mycket skrämmande utveckling. Det är inte ett samhälle jag vill leva i.

Datalagring är inte bara frihetskränkande och rent lagvidrigt, det är också ogenomförbart och extremt dyrt. Artikel tolv i FN:s deklaration om de mänskliga rättigheterna säger "Alla har rätt till skydd för sitt privat- och familjeliv, sitthem och sin korrespondens". Artikel 8 i Europakonventionen säger "Everyone has the right to respect for his private and family life, his home and his correspondence." Om detta förslag inte stoppas eftersom det bryter mot både FN:s deklaration om de mänskliga rättigheterna och Europakonventionen, då är något mycket, mycket fel inom EU. Om man dessutom tänker på hur det rent praktiskt ska genomföras tvivlar man på att någon ens har tänkt igenom förslaget. Telia uppskattar kostnaderna till en miljard svenska kronor, bara för att bygga upp kontrollapparaten och sedan 300-400 miljoner kronor om året för att driva det. Vem ska betala det kalaset? Skattebetalarna? Ska man betala skatt för att få sitt privatliv inskränkt?

Dessutom kommer man inte kunna gripa en enda terrorist. Terroristerna vet redan hur de tar sig runt övervakning. Det kanske inte har slagit övervakningsivrarna att Londonbombarna inte använde telefon eller internet, för de trodde att det skulle vara övervakat. Datalagring drabbar bara de oskyldiga. Att säga att den oskyldige inte har något att frukta är rent ut sagt idiotiskt. I det samhälle som George Orwell beskrev hade den oskyldige inte heller något att frukta. Enda kruxet var att "oskyldig" betydde att man hade rätt åsikter. Från början stod det att datalagringen skulle användas för att bekämpa grov brottslighet, till exempel terrorism. Nu står det bara brottslighet. Vad det betyder är upp till varje land att tolka.

På tisdag kan privatlivet och anonymiteten avskaffas - om ni inte gör något åt det.

--[Namn], oroad liberal.

12 Comments:

 • Är det inte artikel åtta..?

  By Anonymous oroad petimäter, at 12/10/2005 2:17 PM  

 • Artikel tolv är det :| Läste nio någonstans och glömde att kolla upp det... Budskapet går nog fram ändå.

  By Blogger Robin Ekman, at 12/10/2005 2:21 PM  

 • kuk politiker..!

  By Anonymous Polisen, at 12/10/2005 5:23 PM  

 • Tror internet kommer att dö ut om detta förslag går igenom.. ett nytt internet kanske?

  By Anonymous Anonymous, at 12/10/2005 6:32 PM  

 • Kul läsning, du är duktig på att skriva.

  By Anonymous Jonas, at 12/10/2005 7:08 PM  

 • Även om förslaget går igenom tror ja inte de kommer att funka, Hur fan ska man i praktiken kunna övervaka INTERNET,kollade statetiken för min internetleverantör,som har c:a 2000 kunder, och alla har mellan 2 till 8 mbit hastighet ner, Enligt statestiken används 170 mbit konstant, de är 0,085 mbit per användare per sekund, konstant, vad jag kan minnas har 3 miljoner svenskar tecknat bredbandsabbonemang, totalt 255Gbit, vilket blir 32 gbyte i sekunden, och detta är väldigt lågt räknat, skulle tro att den igentligen användningen, medräknat peerade nät ligger närmare 70gbyte/s, och i det fallet går det 2207,52 Pbyte, alltså 2207520000 Gbyte, per år. Det blir ganska mycke att lagra de. Men visst, Dom kan gärna få förklara hur de ska gå ihop...

  By Anonymous Majorn, at 12/10/2005 9:16 PM  

 • avsätt bodström!!!!

  By Anonymous Anonymous, at 12/10/2005 9:36 PM  

 • Går förslaget igenom kommer folet i EU att bli "computerretarded"
  staten kommer att kunna andvända internet att förfölja folk och åsiktsrega mäniskor. I förlängningen kommer vi (vanliga mäniskor) att tappa kontrollen över internet och alla dess fantastiska möjligheter till ett gäng grå gubbar och gummor som onnanerar över vetskapen att dom kontrolerar vår elektroniska liv. typ " nu har leffe svensson köpt en dd-kupa i svart siden till sin fru"

  By Anonymous fujiman, at 12/10/2005 10:05 PM  

 • Går förslaget igenom så har EU helt klart förklarat elektroniskt krig mot vanligt folk (riktiga skurkar får fritt fram i vanlig ordning).

  Om vissa politiska parasiter nu tror sig kunna klampa in och läsa folks privata e-post osv så ska dessa personer som röstar för övervakningen (ta reda på vilka som röstade för) inte bli förvånade när deras egen e-post blir hackad och utlagd till allmänt beskådande.

  Jag hoppas Arga Unga Hackare är dem på spåren redan.

  By Anonymous Anonymous, at 12/12/2005 11:58 AM  

 • Detta är en profetia som går i uppfyllelse.

  Internet har varit som ett lekis utan fröken, nu kommer fröken med anteckningsblock och batong.

  By Blogger knurkas, at 12/12/2005 10:14 PM  

 • AUH Vet jag inget om, men det finns grupper som börjar förbereda sig för eventuellt ja till förslaget. Kan säga att det finns minst en iaf men med viss risk för att vi ska övervakas efter detta så tror jag det säkrast att inte säga vilka. BTW. försök gärna spåra detta inlägget.. Lyckas ni kanske jag också säger vilken gruppen är...
  Seriöst talat dock.. Förslaget är inte hållbart, varken ekonomiskt eller etiskt. Tror dem att ISPerna kommer att ta detta och bara säga "jaja. bara att punga upp"? Det är en fruktansvärd kostnad för ISPerna vilket skulle leda till konkurs för dem allihop, vilket ju faktiskt leder till att vi inte längre HAR något internet. Är det det idioterna vill måntro?

  Även om nu förslaget enbart gäller trafikdata/headers så geez.. har de nånsin satt sig ner och kollat på enbart sin trafikdata? Bara med min anslutning pga att jag går mot krypterad VPN tunnel så genererar jag över 100k UDP paket per minut.. VART och ett av dessa paket är tekniskt sett oberoende och med helt egna headers.. De har med andra ord alltså från bara mig tänkt ha 100k rader/min då alltså? Ska bli fint när jag byter till BBB och får alltså 200 gånger så snabb lina..

  Tänk efter innan ni trycker ur er förslag.. Idiot politiker..

  By Anonymous Anonymous, at 12/13/2005 7:41 AM  

 • Hur blev det nu då?
  Skulle dom inte rösta den 13e?

  By Anonymous Anonymous, at 12/14/2005 10:02 AM  

Post a Comment

<< Home