Machina libera

Thursday, December 08, 2005

Somebody think about the children!

Alla vet att människor är för dumma för att inse sitt eget bästa. Speciellt barn. Därför måste staten gå in och skydda sina medborgare från farliga saker, för tänk om de gör sig själva illa. Människor måste naturligtvis skyddas från hemskheter. Typ vapen, dödsknark, kapitalism och porr. Ja, frihet också, såklart. Frihet kan ju utnyttjas till så många otäcka saker som politiker med sina inskränkta förmyndarsinnen inte klarar av att acceptera.
Därför är det inte bra att barn kan använda internet helt oreglerat. Tänk bara på hur kulturen kommer degenerera om Kalle, 10, råkar se en bild på en naken kvinna. Det skulle vara ett fruktansvärt nederlag för hela mänskligheten.

Det är i alla fall vad en australiensisk politiker tycker. Eftersom jag är "så där äckligt anarkistliberal" gillar jag inte politiker. Politiker är ett av de mest ohederliga jobben som finns. Politikeryrket går ut på att man tjänar pengar genom att tvinga människor att ge en dem, dessutom inte i utbyte mot något de får välja själva. I utbyte mot att politikern bestämmer vad man får och inte får göra dessutom. Politiker som vill införa censur är ännu värre. Speciellt eftersom kategorin ofta överlappar med kategorin moraltanter, som om det vore möjligt skulle vara ännu mer avskyvärd. Censurivrarnas argument anspelar på moralpanik.
It is too easy for children to access all manner of material on the internet

Typ... nyliberal propaganda och sånt? Kanske inte idag, men kanske imorgon. Staten vill inte alltid väl! Eftersom staten bygger på tvång ligger det i dess natur att skaffa sig mer makt. Oavsett vad som krävs för att få den makten.
and I believe the system should default automatically in favour of protecting our children

Finns det egentligen något mer omoraliskt än att "skydda människor från sig själva" med tvång? Att säga att människor inte klarar av att ta hand om sig själva, utan att staten måste lösa deras problem - och dessutom påtvinga alla andra "lösningen" ("The government solution to a problem is usually as bad as the problem.") - det är inte direkt etiskt och förenligt med en ljus människosyn, en syn på människan som något högre än ett djur.

Sen ska vi inte ens tala om hur otroligt korkat det är att ens försöka att upprätthålla censur på internet. "The internet interprets censorship as damage and routes around it". Ska man sätta någon på att förhandsgranska allt som läggs ut på nätet? Inte nog med att det skulle döda friheten, det skulle även döda statsfinanserna. Och det skulle definitivt skämma ut landet som gjorde det som ett bakåtsträvande näste för idioter. Dessutom, vem bestämmer vad som ska filtreras och inte? Vad säger att han har rätt? En annan metod vore att ha en whitelist, men det är ju oerhört mycket värre än en blacklist eftersom det är så mycket kraftfullare när man vill stänga ute obehagliga saker. Typ nyliberal propaganda.
I do believe our Government should regulate the internet at home and in public places to ensure the best interests of children are protected.

Spykänslor, någon? Vet inte barnen själva, eller deras föräldrar, vad som ligger i deras intresse? Naturligtvis inte. Det är bara staten som vet det. Yuck. Bland det värsta i artikeln återfinns dock den sista raden:
Guy Barnett is a Liberal senator for Tasmania.

Liberaler förespråkar inte censur. Punkt slut.

1 Comments:

Post a Comment

<< Home