Machina libera

Saturday, January 21, 2006

Bodström: "Bara misstänkta övervakas"

Vet han ens om vad han sysslar med själv? Thomas Bodström har skrivit en debattartikel i SvD. Rubriken är som sagt "Bara misstänkta övervakas". Det låter ungefär som Inger Segelströms nyspråk:
Det här är också garantin för att integriteten och de mänskliga rättigheterna inte åsidosätts, säger Inger Segelström, s.
Låt mig försöka reda ut detta med enkel logik. Vi börjar med att konstatera att alla övervakas. Sedan att endast misstänkta övervakas. Detta betyder alltså att alla är misstänkta. Bodströmsamhället ter sig allt värre. Som om det inte räckte med att Bodström redan i rubriken ljuger, gör han sig även skyldig till exakt samma nyspråk som hans partikamrat:
Kriminella organisationer följer med i den tekniska utvecklingen och tillämpar avancerade metoder för att begå brott. Om vi inte tar de nödvändiga initiativ som ger polis och åklagare möjlighet att bekämpa brott, får vi ett samhälle som tillåter grova kränkningar av människors integritet. [Min fetning]

Ja, kriminella följer med i utvecklingen. Varför skulle de inte göra det? Lösningen är inte att kränka alla människors rättigheter. Det är som med vapen. När man olagligförklarar privatliv kommer endast brottslingar ha privatliv. Vidare skriver Bodström att det är brottsoffer som kommer att drabbas utan dessa lagar. Hans exempel är "
de unga kvinnorna från Litauen som hänsynslöst utnyttjas på en bordell" och "tonåringen i Borlänge som hamnar i narkotikamissbruk." Det första är inte ett brott som övervakningen ska användas mot (vad jag vet), det andra ska inte ens vara ett brott. Och inte är det väl mitt fel att andra råkar illa ut, bara för att jag inte tycker om att bli övervakad och leva i ett glashus? Bodström använder sig av maktspråk. Han beskyller motståndarna för att ligga bakom allt ont (alla vet ju att det är mycket värre att inneha stora mängder cannabis än att köra ihjäl två människor) . Det är lågt. Det är inte att debattera ärligt och det är inte relevant.

Han fortsätter med att anklaga oss frihetsförespråkare för att skydda brottslingars integritet. Det gör vi inte alls. Som jag har skrivit många gånger tidigare ska polisen få övervaka misstänkta personer - men inga andra. Och den som utsätts för övervakning felaktigt ska kunna kräva ersättning. Men man ska inte övervaka alla, i någon sorts sjukt preventivt syfte. Det är att göra alla till misstänkta, till potentiella brottslingar. Man lägger över bevisbördan på medborgaren. Alice i Underlandet innehåller en scen som bevisar varför.
`If you didn't sign it,' said the King, `that only makes the matter worse. You must have meant some mischief, or else you'd have signed your name like an honest man.'
There was a general clapping of hands at this: it was the first really clever thing the King had said that day.
`That proves his guilt,' said the Queen.

Detta är vad som sker. Man avskaffar principen att alla är oskyldiga innan motsatsen bevisas. Det blir nu upp till den anklagade att bevisa att han inte befann sig på plats X, eller ringde till person Y. Vi får ett samhälle där den enskilde ställs mot Staten - och det finns inget som garanterar att Staten har goda avsikter. Eller att de så kallade bevisen inte är påhittade. Ingenting. 1900-talets största massmördare var alla nationalstater. Totalt mördade stater över 200 miljoner människor förra århundradet. Och sedan ska man lita på att ens frihet inte kränks...

Thomas Bodström lägger krokben för sig själv, när han skriver att telefondata har varit av stor vikt. Jaha. Det bevisar väl att det funkar idag? Då behöver man väl inte ändra på det? Han beskyller även Pär Ström för "att vilseleda allmänheten". Vad gör han inte själv, när han påstår att ingen som inte är misstänkt övervakas?

Nej, Thomas Bodström ljuger befolkningen rakt upp i ansiktet i sin iver att öka statens kontroll av medborgarna. Hans påstående att endast data om vem som ringer och mailar vem som ska lagras är i och för sig sant. Men det tyder på en grov missuppfattning. Det är omöjligt att knyta en mailadress eller en ipadress till ett namn. Ändå är det namn som ska lagras. Människor som inte kan någonting om ett område stiftar lagar om just detta område!

Det är farlig stig att vandra, och vi har redan tagit för många steg. I bloggosfären är kritiken mot Bodström massiv. Men mycket görs inte, som Wille Faler påpekar. Något måste göras. Innan det är för sent.

7 Comments:

 • Förhoppnings så belyses frågorna mer under kommande val. Tyvärr så finns det nog en stor majoritet ute bland oinsatta människor som tar det Bodström säger som sant, och tänker att det är en nödvändighet för att just få fram. tex. våldtäktsmän.

  Underligt att polisen inte har andra möjligheter till att bekäma brott än att misstänkliggöra alla.

  By Blogger Johanna Nylander, at 1/21/2006 8:42 PM  

 • Det största problemet är att det inte finns något klart alternativ som kämpar emot bodströms-samhället. Folkpartiets lilla mini-diktator med ambitioner på Bodströms position har ju i princip samma åsikter.

  By Blogger yabosid, at 1/22/2006 7:07 AM  

 • Samme Bodström tänker släppa ut dömda brottslingar.

  Så här säger han enligt SvD: "Vi har 4 800 människor i fängelse, och det är 4 800 olika människor, med egna behov, förutsättningar och möjligheter att komma tillbaka".

  http://www.svd.se/dynamiskt/inrikes/did_11599209.asp

  Så mys-pys-hålla-varandra-i-händerna-skogsmullefint då!

  Kossan som rymde tycker det ser märkligt ut att justitiedepartementet spenderar mångmiljardbelopp på att övervaka teledatatrafiken för folk som aldrig gjort en fluga förnär samtidigt som dömda brottslingar ska släppas ut ännu mer i förtid.

  Lyssna nu noga:

  Bodström är husbonden.
  Husbonden släpper ut några folkilskna vargar runtom trygga gården därhemma.
  Vargarna ska se till att kossorna inte rymmer.
  Du är kossan som står i lagårn.

  In på gårdsplanen rullar Scan-bilen. Brumm, brumm.

  Tror du, kossa i lagårn, att Scan-bilen kommer för att samla upp:

  a) vargar?

  eller

  b) kossor?

  By Anonymous Kossan som rymde, at 1/22/2006 2:19 PM  

 • Det ska stå "asp" i slutet på länken till SvD. Klövar och tangentbord går inte alltid så bra ihop.

  Möööh!

  By Anonymous Kossan som rymde, at 1/22/2006 2:20 PM  

 • Jag skickade ett mail till Thomas Bodström (http://gardebring.com/)
  Inte för att jag räknas med att få något svar...

  By Anonymous Anders Gardebring, at 1/22/2006 7:21 PM  

 • Det har varit lite för många domedagsprofetior sista tiden...jag menar i samband med bland annat Bodströms datalagringsförslag...har skrivit ett inlägg om vikten av att föra en konstruktiv debatt, läs gärna och kommentera här.

  By Blogger Alejandro Firpo, at 1/22/2006 9:43 PM  

 • Lite för många domedagsprofetior? Konstruktiv debatt?

  Den korrekta beskrivningen ska förstås vara: "lite för många översitterifasoner".

  Ville man haft konstruktiv debatt så skulle man inte börjat med att ge sig på hederligt folk som aldrig medvetet skulle bryta mot några lagar.

  Vad som hänt nu är att själva lagen blivit ohederlig. Den går ut på att hederliga ska övervakas, och skurkar få bättre spelrum.

  Hur hanterade husbondens samhälle den där vargpatrullen som sparkade ihjäl 29-åringen på Kungsgatan till exempel? Han som bett ett gäng sluta pissa på offentlig plats och som miste livet för att han försökte stoppa vandalisering?

  Vilket straff blev det nu igen?

  Jag citerar TV4: "Stockholms tingsrätt dömde bara en av dem, en 18-åring, för grov misshandel till fängelse i ett år. En annan dömdes för misshandel av offrets kamrat, medan den tredje friades helt."

  Ute efter halva tiden, kanske?

  Kossan ser husbondens vargpatruller smyga runt på uppdrag i skogen ibland, och anfalla ouppmärksamma förbipasserande kaniner oprovocerat. Husbonden bryr sig inte om vad de gör så länge hans kossor (som ger honom inkomster i försålt biffkött) står i lagårn när Scanbilen kommer.

  Det första slaget mot hederliga i fallet med datalagringslagen utdelades av de socialdemokratiska EU-parlamentarikerna, säkerligen på Bodströms och Perssons order.

  När man öppnat denna Pandoras ask och utdelat första slaget kan man tyvärr inte efteråt begära konstruktiv debatt med meningsmotståndare och tro att det ska lugna ner sig. Lagen är ju redan ett faktum. Tiden för debatterande är därmed över. Nu är det "la resistance" som gäller.

  Endast socialdemokraterna röstade för datalagringslagen. Alla andra partier röstade emot. Vad gäller Sverige så var S-ledamöterna i minoritet. Ändå införs lagen inom Sverige.

  Kryptera för fullt bara. Och skicka gärna kopior på alla mail till justitiedepartementet. Ge justitieministern exakt det han ber om.

  Föregående debattör är (enligt sin egen länk) "aktiv som förbundsstyrelseledamot i S-studenter" och även internationell sekreterare.

  Han talar alltså i egenskap av S-ledamot i Bodströms sak och kossan undrar försynt om han i viss mån månne avlönas via skattemedel? Helt klart är att det inte föreligger någon domedagsrisk för honom - han tillhör ju de som tänkt sig övervaka!

  Visst. Make my day...

  Kossan tycker inte om Scanbilen. Hon sänker ner huvudet och punkterar vänster bakdäck. Samt reservdäcket.

  Kossan lunkar sedan förstrött tillbaka in i vegetationen och försvinner utom synhåll.

  Möööh!

  By Anonymous Kossan som rymde, at 1/23/2006 12:24 AM  

Post a Comment

<< Home