Machina libera

Monday, January 30, 2006

Bodström, Bodström, denne kroniska lögnare

DN har idag ett helt uppslag om Thomas Bodström, integritetens dödgrävare. Thomas själv kritiserar själv detta begrepp, vilket är anledningen till att jag använder det. För att irritera honom, om han skulle läsa detta (vilket jag betvivlar). Åter igen ljuger han, rakt ut.
Många oroar sig för att myndigheterna ska kunna gå in och läsa deras e-post och flirt-sms, avlyssna samtal och se vilka internetsidor de besökt.

Antingen det, eller att staten, som den våldsapparat den är, får för sig att göra sig av med obekväma personer, eller att övervakningen expanderar till denna nivå. Det finns ingenting som hindrar det.
- Det handlar ju inte om innehållet. Bara om spåren, vem som haft kontakt med vem. Vad vi gör är att reglera ett system vi redan haft i flera år. Polisen skulle inte klara sitt arbete utan tillgång till dessa trafikdata.

Nu är det ju så att man inte kan lagra spåren utan att lagra innehållet, vilket är en konsekvens av den fundamentala skillnaden mellan tryckpressar och datorer som våra beskyddande (Ha!) lagstiftare allt för ofta ignorerar. Dessutom är det, som jag tidigare påpekat flera gånger, inte statens uppgift att reglera vad en viss ISP sysslar med. Bredbandsbolaget får gärna lagra allt om sina kunder, så länge detta tydligt framgår i avtalet (något annat vore bedrägeri), kunderna har ju själva valt Bredbandsbolaget. Detta är dock högst orimligt, dels eftersom kostnaderna skulle bli enorma, dels skulle man inte få så många kunder. Bodström förstår inte att det rör sig om ettor och nollor, och vilka ettor och nollor som skickas genom kablarna, det har han inte med att göra.
Tekniskt insatta kritiker hävdar dock att det är omöjligt att lagra enbart spåren, när e-posten och telefonin går via webben.

Vilket det är. Jag kan utan problem skicka ett privat meddelande till någon på en community, detta är helt klart ett mail. Hur ska man kunna skilja på detta och ett "vanligt mail", som skickas via SMTP eller ett annat protokoll? Svaret är enkelt: det går inte. Det går inte utan att man övervakar alla portar, alla anslutningar och lagrar all data. Jag kan skicka en HTTP-förfrågan till en server utanför EU, som sedan skickar mitt mail till en annan SMTP-server utanför EU. Sedan öppnar min granne sin post via ytterligare en HTTP-server. Ingen av dessa anslutningar eller överförningar omfattas av datalagringsdirektivet - men effekten blir densamma. Ge upp, internet är ingenting som kan regleras. Det är i princip en anarki, och bör så förbli. Sen har vi förstås problemet med kryptering... Det finns ju en mycket enkel lösning på det problemet, men så långt hoppas jag verkligen att Thomas Bodström inte tänker gå. Någonstans måste det finnas en gräns för hur klåfingrig man kan bli. Även om man är en socialdemokratisk minister. Att förbjuda kryptering är definitivt för mycket. Det är med kryptering som med vapen: skurkarna får tag på det ändå, och varför skulle de bry sig om lagen, när de uppenbarligen inte bryr sig ett skvatt om lagar mot mord och rån? Därför måste båda dessa vara lagliga, för att vanliga medborgare ska ha en chans.
- Vi ska sätta oss ned med operatörerna och noggrant titta på alla tekniska aspekter, själv är jag för oteknisk för att förstå hur lagringen går till, medger Bodström.

Insatta, kompetenta människor är tillsätta för att skydda oss. Visst ger det en sådan varm, härlig, känsla av trygghet, och tillit? Vad jag tycker om politiker torde vara uppenbart... När Bodström själv inte förstår vad han lagstiftar om, då borde han ägna sig åt något som han faktiskt förstår sig på. Som att sparka på en rund läderboll. Det verkar vara ungefär det en politiker klarar av.
Vanliga oskyldiga behöver inte vara det minsta oroliga, hävdar han.
Thomas ljög om detta så sent som... för två dagar sedan.
- De vars integritet kommer att kränkas är de som begår brotten. Men dem vill vi ju sätta i fängelse.

Ja, och alla andras integritet. Thomas fortsätter att ljuga, ljuga, ljuga. Att "kränka" den immateriella "äganderätten" som inte finns är inte ett allvarligt brott. Ändå är det detta man vill använda datalagring mot. Det gäller bara att se till att man kan få upp till fyra års fängelse för detta hemska brott. Brottet att spara vissa ettor och nollor på sin hårddisk1, på fel sätt. Jag väljer att citera Ayn Rand, som jag inte håller med om när det gäller allt, men ändå gillar:
There's no way to rule innocent men. The only power government has is the power to crack down on criminals. When there aren't enough criminals, one makes them. One declares so many things to be a crime that it becomes impossible for men to live without breaking laws.

Slutsatsen är att Thomas Bodström, precis som alla andra politiker, skulle må bra av lite sanningsserum. Och en gnutta intelligens.

1) Jag menar inte att innehav av upphovsrättskyddat material är olagligt, spara syftar här på själva handlingen, inte resultatet av den.

2 Comments:

 • bra skrivet!!! precis vad han är en stor jävla ljugare..

  By Anonymous Anonymous, at 2/01/2006 9:42 PM  

 • Jag är en mamma med 100% nedsatt arbetsförmåga och många barn. Eftersom jag är Östeuropeisk är min telefon avlyssnat sedan flera år av något som av misstag uppgav sig heta "Eshellon - i Göteborg". Ingen av mina svenska journalister har talat om för mig att där finns det ngt så nu vet Ni det.
  När mina barn blev anmälda i början av sin termin för sjuka av mig, så hade lärarinnorna ringt antagligen till SÄPO och sedan en dam från svenska ambassaden talade mitt modersmål och presenterat sig för min mamma utomlands om att hon skulle behöva mig där och sökte tolk. - En lögn, vilken illustrerar bara det system som är vardag idag - kontakten mellan grundskolan och SÄPOs förlängda armar på svenska ambassaden utomlands och hur man försöker sätta dit oskyldiga små ungar med utlandsfödda föräldrar. Någon terrorist är jag inte och absolut inte politiskt aktiv. Däremot lever jag sedan 4 månader utan sjukmedel, för att försäkringskassan sparar pengar och via specialistvårdstopp i Sverige och behandlingsvägran medan jag försämras för att sända mig till arbetsmarknaden, alltså jag lever med många ungar enbart på barnbidraget. Är det inte lämpligare, herr Persson och Bodström och gänget, att Ni lägger ner mina pengar på undersökning och behandling, på en värdig sjukpension som Försäkringskassan i 4 år låtsas att jag ej gång på gång ansöker om, än att Ni skall lägga mina sjukpengar på Eshellon och på att skrämma min mamma utomlands?
  ÄKLAD
  Tomova-K
  PS Var inte Stallin och Hitler "värstingarna"...Ts ts ts... när de inte ens hade datorer och när SLAVER är inte det minsta intresserade av kontroll!!!

  By Anonymous Anonymous, at 9/28/2006 2:46 AM  

Post a Comment

<< Home