Machina libera

Saturday, January 21, 2006

Somebody think about the children! Again

Jaha. Någon politiker har fått moralpanik och vill stoppa nätporr. Igen. Denna gång är det dock inte i Australien, utan i USA - "Land of the free". Mycket av det USA-hat som finns i Sverige är obefogat, men det betyder inte att det är ett perfekt land. De har många dumma lagar, som mjukvarupatent, The Patriot Act, och DMCA (DMCA finns även i Europa, under namnet EUCD).

Lagen som det handlar om nu heter Child Online Protection Act. Bara namnet ger mig kalla kårar. Staten ska alltså skydda barn. Från... sig själva? Om jag kommer ihåg rätt har man något som kallas konstitution i USA. Det första tillägget till den lyder:
Congress shall make no law respecting an establishment of religion, or prohibiting the free exercise thereof; or abridging the freedom of speech, or of the press; or the right of the people peaceably to assemble, and to petition the Government for a redress of grievances.

Visst låter det som om man bryr sig om konstitutionen? Det finns vissa som hävdar att pornografi inte är "speech", och därför inte skyddas av konstitutionen. Då undrar jag var gränsen går för vad som är "speech" och vad som inte är det. Är inte det en högst subjektiv uppfattning? Sådana hör inte hemma i ett lands lagar. Ett tecken på att en lag är felaktig är att den får absurda konsekvenser. Justitiedepartementet vill nu att Google ska lämna ut register över sökningar. För att kunna sätta dit människor som tittat på saker som staten inte vill att de ska se. Låter misstänkt likt Kina.

Vad alla länder behöver är fler politiker som vill avskaffa sig själva. Det verkar sannerligen som om politik alltid går ut över individens frihet. Anarko-kapitalisten Adam Dada, som jag tidigare nämnt, har ett intressant förslag om hur man skulle kunna lösa det problemet. Hans idé går i korta drag ut på att:
  1. Ingen lag kan stiftas utan fullständig enighet i en folkomröstning, direktdemokrati.
  2. Alla lagar slutar verka efter sex år.
  3. Ingen lag får ändra på dessa tre regler.
Det är helt klart en idé värd att tänka över. Kanske är det det bästa möjliga styrelseskicket.

0 Comments:

Post a Comment

<< Home