Machina libera

Friday, January 27, 2006

Upphovsrättens godtycklighet

Copyriot skriver om ett beslut i en amerikansk domstol, att Google får lagra kopior av upphovsrättsskyddade webbsidor, trots att detta skulle kunna tänkas strida mot upphovsrätten. Ändå får Google göra detta - medan det är olagligt för privatpersoner att lagra andra sekvenser av ettor och nollor på sina hårddiskar. Ja, förutsatt att den där sekvensen har kommit till på fel sätt alltså. Beslutet är en klar indikation på hur godtycklig upphovsrättslagstiftning är. Det enda som hindrar Google från att förbjudas är Googles popularitet. Hade Google varit en obskyr nördsite hade beslutet gått åt andra hållet. Det handlar inte om vad som är rätt, utan om vad som går bäst ihop med vad som är allmänt accepterat.

Upphovsrätt är alltid godtycklig. Ska X skyddas av upphovsrätten? Det är en godtycklig bedömning. Hur länge ska upphovsrätten sträcka sig? Det är ännu godtyckligare. 70 år efter upphovsmannens död? 95? 70 år och en månad? 70 år och tre dagar? Går inte att fastslå objektivt.

2 Comments:

  • Den fysiska äganderätten är också godtycklig på många sätt, om du tänker efter, så det är ingen giltig kritik mot immateriell äganderätt.

    By Blogger Fuck off and die, at 1/28/2006 7:34 PM  

  • skånsk redneck: utveckla gärna resonemanget om den materiella äganderättens godtycklighet.

    By Blogger apa666, at 1/29/2006 1:53 PM  

Post a Comment

<< Home