Machina libera

Wednesday, January 11, 2006

Urk

Microsoft har beviljats patent på filsystemet FAT. Alla tillverkare av apparater som inkluderar FAT (digitalkameror, till exempel) måste betala 25 cent till Microsoft. Per enhet! Patentet betyder alltså att det är olagligt för någon att framställa en produkt som använder filsystemet. Om jag förstår det rätt betyder det att det är olagligt att implementera FAT - att det är olagligt att skriva vissa program, det vill säga att använda sitt tangentbord, resten av sin dator och sin hjärna som man vill. Bara för att någon annan har gjort det tidigare. Urk, var ordet.

Appropå patent har IBM och andra företag som stöder open source diskuterat reformer av patentsystemet i USA med patentverket. Bland annat vill man ha ett system som låter människor veta när nya patent beviljas inom vissa områden. Hallå - problemet är inte att patentsystemet missbrukas för allehanda sjuka patent, eller att det är oöverskådligt, eller att patent är för breda. Problemet är att patentsystemet finns, för när det finns en möjlighet att använda staten för någonting, då är det inte långt till missbruk av den möjligheten - speciellt när det rör sig om något så attraktivt som ett monopol.

En annan sjuk frihetsberövande lag är en nyligen stiftad lag som förbjuder irriterande, anonyma meddelanden på Internet. Samma lag används mot busringningar. Det som är olagligt är samtal som innehåller hot - men även samtal med "intent to annoy". Det är en ganska stor skillnad mellan nätet och telefoner. Om någon postar en irriterande kommentar på en blogg är det upp till bloggens ägare att ta bort den. Problemet löst. Alltså, är rättegångskostnaderna ens proportioneliga när man tar hänsyn till hur allvarligt brottet är?

Politiker, politiker...

2 Comments:

 • De här två påminner mig om Cookie-lagen som Sverige antog 2003. Jag visste inte om jag skulle skratta eller gråta när jag hörde om den.

  Politikerna visste såklart inte vad de lagstiftade om, utan de TRODDE att de visste nåt som i själva verket var helt felaktigt.

  Ah, alltid lika härligt när idioter lagstiftar om saker de inte förstår eller har intresse av att förstå.

  By Blogger isecore, at 1/11/2006 11:53 PM  

 • Scanbilen står på gårdsplanen igen ser jag...

  Tar man bort höet från kossornas matho och sätter tjugan i häcken på kossan så nog tusan går hon i riktning bort från mathon och mot bilen.

  Vi upproriska kossor kanske skulle sluta med att "demokratiskt" acceptera bönders, LRF:s, EU:s och presidenters lekstugelagar. Som aldrig gäller dem själva. Bara oss.

  "Men lilla kossa. Du får ju en gång vart fjärde år lägga en riktigt grön trevlig koblaja ihop med alla de andra koblajorna ute på ängen - så att vi bönder, LRF:are, EU-tjänstemän och presidenter sedan kan ta din DNA ur din koblaja och bestämma vad som är bäst för dig. Och det bästa för dig är att åka Scanbil! Det är demokratiskt beslutat nu."

  I stället kan man gömma sig i skogen, leva fritt - kanske lite kortare, men fritt - och våga ställa sig ivägen för överlagstiftarens limousine när den då och då överviktigt rullar förbi på den gamla kostigen.

  Mööh!

  By Anonymous Kossan som rymde, at 1/12/2006 5:36 PM  

Post a Comment

<< Home