Machina libera

Thursday, April 20, 2006

Laglig stöld

Man skriver program för att kontrollera modelljärnvägar. Man råkar inkräkta på patent. Man stäms på 203 000 dollar.


Visst är det bra med ett patentsystem som uppmuntrar utveckling? Visst är det trevligt med ett patentsystem som gör att man i praktiken kan stjäla pengar från andra genom att stämma dem, för att de råkade göra "fel" sak med sin egendom?

4 Comments:

 • Jag blir mer och mer pro-IP och jag förstår inte kritiken mot IP. Jag menar, IP är ju lika verkligt som fysisk egendom? Det är ju inga absoluter tagna ur luften, utan korollarier till rätten till liv som var och en väljer att leva efter.

  En annan sak är ju att jag inte lever som jag lär dock.

  By Blogger Lundensis, at 4/20/2006 8:47 PM  

 • Det är ju tamejf..n vansinne.
  Patent på tcp/ip-kommunikation mellan applikationer lokalt i en dator?
  Det har jag gjort massor av gånger.
  Stämmer dessutom datumet på patentet, 11 mars 2003 så har jag prior art... ;)
  Nu gäller iofs inte patentet i Sverige, men om Bodström får som han vill så...

  By Anonymous Anders Gardebring, at 4/21/2006 12:43 AM  

 • Intellektuell egendom är långt ifrån samma sak som fysisk egendom. En programvara är ju ingenting annat än en samling matematiska algoritmer. Matematiken är en av hörnstenarna inom vetenskapen och är ingenting man ska kunna ta patent på. Börjar man begränsa grundförutsättningarna för att bedriva vetenskap kommer utvecklingen att avstanna.

  By Anonymous nisse, at 4/21/2006 4:57 PM  

 • Det ligger en tydlig relevans i att den som satsar en massa pengar på fou ska ha en möjlighet att tjäna igen dem. Men dagens immatrialrätt är alldeles för omfattande - det finns gott om forskning som pekar på det.

  Mjukvarupatent är särskilt samhällsskadliga eftersom de alltid är breda och triviala. (Om de inte var det så skulle de vara så lätta att gå runt att de vore meningslösa).

  By Blogger pelpet, at 4/21/2006 9:06 PM  

Post a Comment

<< Home