Machina libera

Friday, April 07, 2006

Miljömupparna, igen

I dagens lokaltidning finns det en insändare (inte online) från Grön ungdom. De hävdar att skolorna inte bör sälja läsk och godis till eleverna. Nu är ju detta ett av problemen som uppstår med att ha en offentlig skola. Vore skolan istället privat så skulle varje skola själv få välja, och tycker man inte om det väljer man en annan skola. Nu blir det så att den som lyckas lura flest människor får tvinga in alla i samma mall... 51 % förtrycker 49 %, mer eller mindre.

Men idiotin i insändaren är så stor att den måste kommenteras. Miljömupparna skriver att 25-30 % av eleverna i skolan hoppar över skollunchen en gång i veckan eller mer. OK, det är ju inget fel i sig, och helt förståligt. Skolmat är verkligen inte god. Deras argument går ut på att eftersom så många inte äter lunchen så bör man inte sälja godis och läsk... Uhm, vänta lite. Är inte problemet att folk inte äter, inte att de köper läsk och godis istället? Orsak och verkan, kanske?

Men dumheten slutar inte där. För Grön ungdom försöker hävda att socker är en drog. Eftersom socker "är beroendeframkallande". Från susning.nu:
En drog är ett ämne som uppfyller följande krav:
 • Ämnet ska vara giftigt.
 • Ämnet ska vara beroendeframkallande.
 • Ämnet ska vara berusande.

Beroendeframkallande, det kan diskuteras. Men berusande? Och giftigt? Vad är dödlig dos (LD50) för socker, någon som vet?
29.7 gram per kilogram kroppsvikt. Det krävs alltså över två kilo socker för att man ska dö, om man väger sjuttio kilo. Mycket giftigt. Om man käkar två kilo socker har man nog andra problem... Som jämförelse kan man nämna att koksalt har LD50 på 52mg/kg.

2 Comments:

 • Sp3tt glöm inte att skriva vilken LD50 det handlar om. Knappast hos människan.

  Dessutom är definitionen på droger inte speciellt erkänd eftersom det finns narkotika som inte uppfyller alla kraven.

  Detta gäller främst hallucinogenerna och cannabis.

  By Anonymous wsad, at 4/09/2006 2:58 PM  

 • jopp, det ska mycket till för att överdosera braj.

  By Anonymous Anonymous, at 4/11/2006 11:33 PM  

Post a Comment

<< Home